Do anonymní soutěže na lavičku, kterou po smrti spisovatele vyhlásila náchodská radnice, se přihlásilo pět umělců. Vítězem se stal sochař Josef Faltus ze Záryb u Kostelce nad Labem.

„Na lavičce autor intenzivně pracuje a blíží se k jejímu dokončení," informovala mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. „Přesný termín odhalení zatím nebyl stanovený, ale chtěli bychom lavičku odhalit současně se zahájením festivalu," dodala Adlof.

Sedmnáctý ročník festivalu studentské tvořivosti Náchodská Prima sezóna, který je pojmenovaný po jedné ze Škvoreckého knih, se letos uskuteční od 12. do 18. května.

Socha, která realisticky zachycuje odpočívajícího Škvoreckého ve věku přibližně šedesáti let v typickém posedu na lavičce, by se měla stát turisticky zajímavým připomenutím náchodského rodáka. Vedle něho budou ještě další dvě místa k sezení. Součástí by měla být i informační deska s údaji o spisovateli. Materiál sochy by měl co nejvíce odolávat případnému útoku vandalů. Na lavičku bude moci kdokoliv přisednout a nechat se vyfotografovat spolu se spisovatelem.

„Návrh, který zvítězil, uspěl u všech členů poroty. Ta se skládala ze třech zástupců města a třech odborníků," uvedl místostarosta Náchoda Tomáš Šubert. Náklady na zhotovení vítězného řešení nemají přesáhnout částku 850 tisíc korun.

Náchodské Masarykovo náměstí, které za několik týdnů ozdobí lavička se sochou Škvoreckého, prošlo v uplynulém roce mnoha úpravami. Rozšířily se například chodníky, které jsou nyní přizpůsobené i hendikepovaným. Dámy už nemusejí mít strach o podpatky, protože součástí chodníků je hladký pruh. Opravily se také nerovnosti dláždění a změnilo se vodorovné dopravní značení.

Největší změnou se stalo odklonění dopravy od kostela sv. Vavřince. Zasloužené renovace se dočkala i kašna. Okolo ní vznikl velký prostor s lavičkami. A právě tam přibude i ta se spisovatelem.

Josef Škvorecký zemřel v 87 letech na začátku ledna 2012 v kanadském Torontu. Své mládí prožité v Náchodě zobrazil především ve svém nejslavnějším románu Zbabělci a v knize Prima sezóna. Od roku 1990 byl čestným občanem Náchoda. Spisovatel město naposledy navštívil v roce 2004 u příležitosti svých osmdesátých narozenin.