Pozvání přijal i lotyšský velvyslanec Alberts Sarkanis a mladí tanečníci z folkového souboru Memelite z lotyšského města Bauska, ležícím právě v historické krajině bývalého Kuronska.

Zámek ožil zpěvem, tancem i divadlem, a to doslova po celý den. Nechyběly stánky s lidovými řemesly, nevídaná kouzla předvedl Mr. Carlo, zahrály kapely Klapeto a Jazz Generation. V Piccolominské zahradě se desítky dětí náramně bavily při Kašpárkových čertovinách, které pro ně připravili náchodští loutkaři.

Pozornost přitahovaly i ukázky dravců či módní přehlídka Střední školy oděvní, služeb a ekonomiky z Červeného Kostelce. A to nebylo zdaleka všechno. V zámecké aleji si náchodské Středisko volného času Déčko připravilo nespočet soutěží a zábavy pro děti. Ty mohly zdolávat lanovou dráhu, střílet z luku, skákat na trampolíně, bubnovat, či se seznámit s drobnými zvířecími kamarády, o které se v Déčku starají.

A jak se na slavnostech bavil sám vévoda Petr Kuronský a Zaháňský? „Mám tyto slavnosti rád, ale upřímně, už se těším, až sundám kostým a půjdu se natáhnout doma k bazénu, kde na mě čeká manželka," prozradil se smíchem Richard Kašpar z Náchoda. Patří mezi divadelní ochotníky a jak sám přiznává, od svých necelých čtyř let je prý tak trochu komediant. „Jako opravdový vévoda bych si sice také mohl užívat, ale raději nechám starosti o zámek na památkářích. Mně stačí to divadlo. Nejsem vůdčí typ," odpověděl a dodal, že na slavnostech se mu líbí, že se lidé dokáží bavit. „Sám jsem odjakživa usměvavý, i když mě něco bolí, tak to nedávám najevo," odvětil a odešel se věnovat svým sobotním vévodským povinnostem.

Janek Ledecký i tajemná Černá paní

Kdo vydržel na slavnostech až do setmění, čekaly ho další příjemné části programu. Na pódiu vystoupil očekávaný Janek Ledecký se svou kapelou. Zazpíval nejen známé hity, které si publikum notovalo s ním, ale i skladby v angličtině či písně ze svých muzikálů.

Ti, kteří chtěli zažít trochu napětí a seznámit se s oživlými postavami z historie, mohli navštívit interiéry zámku. Tam na ně při speciálních nočních prohlídkách čekali Octavio Piccolomini a jeho tajemná choť Černá paní, služebné, ale i Kulhavý ďábel, který vyděsil převážně ty nejmenší. Zámeckými komnatami se neslo bouchání, výkřiky a v nečekaných chvílích zhasínala světla. K oživení přispěla i dobová hudba v podání žákyň ZUŠ Police nad Metují.

„Letos byla naším hostem Kuronských slavností paní Perchta z Rožmberka. O ní je známo, že když má bílé rukavičky, má dobrou náladu a není se čeho bát. Pokud má červené rukavičky, pak to značí oheň a požár. Černé rukavičky znamenají smrt či neštěstí," vysvětlila průvodkyně Jana Hargitaiová.

Návštěvníci Kuronských slavností odcházeli domů spokojeni a s dobrou náladou. „Chodíme s dětmi na slavnosti pravidelně každý rok. Líbily se nám aktivity od Déčka a moc jsme si užili prohlídku zámku s Černou paní," shodli se manželé Plškovi z Náchoda. „Já jsem se bála toho kulhavýho pána," doplnila jejich dcera Anežka. Syn Tomáš si zase pochvaloval historické vojenské ukázky v zámecké aleji, kde se konal Den historie pro rodiny s dětmi.