Na své nedávné cestě po východočeském kraji slíbil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, že se nový okresní soud v Náchodě stavět bude.


„Bylo nám řečeno, že peníze na novou budovu soudu se ve státním rozpočtu nacházejí a budova by měla stát snad do roku 2012. Ministr přislíbil, že v prosinci bude vyvoláno jednání na ministerstvu spravedlnosti,“ informovala předsedkyně náchodského okresního soudu Olga Galová.


Nový soud by měl vyrůst na místě bývalého bunkru civilní ochrany v Raisově ulici – v prostorách parkoviště U Bílé růže. Své působiště by tam mělo nalézt i okresní státní zastupitelství. To v současné době nemá svou budovu, stejně jako okresní soud, který sídlí v budově patřící městu Náchod.


„Prostory, které tu nyní máme k dispozici, nám nevyhovují. Navíc jsme rozptýleni po městě. V Riegrově ulici máme detašované pracoviště, kde je umístěno exekuční oddělení. To způsobuje problémy nejen zaměstnancům, ale i lidem, kteří musejí přecházet z jednoho místa na druhé. Novým předpisům navíc nevyhovuje naše eskortní místnost, kam jsou přiváženi vězni z vazby. Nyní musí čekat v přepažené kanceláři spolu s vězeňskou stráží, což neodpovídá bezpečnostním předpisům. V současné době postrádáme i dražební místnost. Prostory, které jsme měli v bývalém bunkru v Raisově ulici, jsou dnes už nevyhovující a nepoužitelné,“ sdělila předsedkyně soudu.


Výstavba nové budovy měla začít již dvakrát. „Výběrové řízení se muselo z finančních důvodů dvakrát zrušit, jednou dokonce i přesto, že už byl vybrán dodavatel stavby,“ dodala Galová. Nyní se proto bude čekat na prosincové jednání na ministerstvu, kde by měly být dohodnuty nové podmínky zadávacího řízení.