K první z nich vyjížděli policisté hned ráno před sedmou hodinou k Vysokovu u Náchoda. „Srazila se tam dodávka s nákladním automobilem. Nehoda si vyžádala jedno lehké zranění," informovala náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová. Doplnila, že i další nehoda se stala u Vysokova, tentokrát se však srážka dvou osobních automobilů obešla bez zranění. Bez vážných následků skončila i nehoda dvou osobních aut v lokalitě na Pasa na Broumovsku.

To v Červeném Kostelci jeden z řidičů vyjel z komunikace a projel až na zahradu jednoho domu. Nehoda se udála okolo desáté hodiny. „Řidič si nehodu vyřešil sám s majitelkou zahrady," dodala Eva Prachařová. Další drobné nehody si řidiči vyřešili vesměs sami za pomocí euroformulářů bez toho, aniž by volali policii.

Hlídka policie také vyjížděla k nahlášenému pádu stromu na silnici od přehradní nádrže Rozkoš do České Skalice. Po příjezdu na místo ale policisté zjistili, že šlo jen o větev, a tak ji odtáhli aniž by bylo nutno přivolávat hasiče.

Počasí bylo opravdu aprílové. Třeba na Brance u Náchoda ležela na hlavní silnici vrstva rozbředlého sněhu, který při teplotě okolo nuly namrzal. Projíždějící nákladní automobily navíc vždy sněhem nahodily osobáky. Na silnicích nižší třídy třeba na Broumovsku, kde ještě foukal vítr, nebylo vůbec veselo.

Už tak kvůli počasí a opravě silnic a objížďkám složitou dopravní situace v regionu navíc někteří řidiči svým chováním na silnici jen zhoršovali.

Například na kruhovém objezdu u Itálie mnozí řidiči najížděli do křižovatky, která byla po ránu ucpaná, a průjezd ještě zhoršovali. Další třeba vjížděli na hlavní cesty, ovšem na namrzající vozovce se oproti suchu těžko rozjížděli, kola se jim protáčela, a tak překáželi projíždějícím automobilům, které musely brzdit.

„Začne sněžit a někteří lidé vážně předvádí, že neumí jezdit a neumí přizpůsobit svoji jízdu charakteru počasí," uvedl jeden ze zkušených šoférů, který má naježděno statisíce kilometrů, Milan Mach.

Někteří řidiči nepřizpůsobili jízdu a hned havarovali.