„Plošně jsme v okrese nasadili sto procent veškeré techniky. Musím ale říci, že dosud nebyl vyhlášen kalamitní stav,“ řekl nám včera Ladislav Jiroušek, vedoucí provozního oddělení Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje, pracoviště Náchod.

Podle něj se na silnicích Náchodska pohybuje celkem patnáct sypačů, z nichž jeden je určen na širokou komunikaci první třídy ve směru na Českou Skalici a Jaroměř, kde je silnice mokrá po solení s rozbředlým sněhem. „Objednali jsme si ještě od našich dodavatelů traktory s radlicí,“ uvedl Jiroušek. Stále průjezdné jsou silnice první třídy, ostatní se intenzivně prohrnují a solí.

Řidiči motorových vozidel by měli dbát zvýšené opatrnosti zejména v úsecích a v lokalitách Zbečník na Hronovsku, Hořičky na Českoskalicku, v Bezděkově, Bělém a Suchém Dole na Policku, dále na Červeném kopci ve směru na Zábrodí, v Adršpachu a na Broumovsku. Kromě napadeného sněhu se zatím nikde netvoří sněhové jazyky a závěje. „ Situace v tomto směru není kritická. Pokud však nastane, většinou se to týká severu okresu, kde využíváme sněhové frézy,“ upozornil Jiroušek.

Jak nám dále prozradil, silničáři na Náchodsku mají v letošním roce dostatečné množství soli i posypového materiálu. Kromě toho jsou v případě potřeby k dispozici pohotovostní sklady.

„V rámci Trutnovska a Náchodska jsme zásobeni tak, že si k nám pro materiál přijíždějí z okolních okresů. Dnes například přijeli pro sůl kolegové z Rychnovska,“ poznamenal Jiroušek a postěžoval si, že se silničáři denně potkávají s neukázněnými řidiči, kteří nevhodně parkují a zabraňují technice v odklízení sněhu. „S těmito případy jsme se setkali například v Mezilesí, Hronově, na Kramolně či v Novém Městě nad Metují. Řešíme to dopravními značkami, ale i přesto musíme často objíždět špatně zaparkované automobily,“ dodal Jiroušek.

Dopravní situace i přes novou sněhovou pokrývku nebyla včera nijak mimořádná a nedošlo k žádným závažným dopravním nehodám.
Ani řidiči si nestěžovali, že by byly silnice špatně udržované. „Ráno jsem vyrazil do Hronova a musím říci, že tentokrát silničáři nezaspali. Na vozovce byl jen rozbředlý sníh, takže vše bylo bez problému,“ pochvaloval si včera ráno Jiří Marek z České Skalice. Právě ve městě Boženy Němcové od ranního kuropění brázdily ulice a také parkoviště na Husově náměstí sypače a pluhy.

Také Náchod byl od rána prohrnován pluhy a komunikace soleny. Na hlavním tahu přes okresní měso, kterým je Pražská ulice, nedošlo k žádné kolizi, protože na silnici ležela jen tenká vrstva mokrého sněhu.

Dopravní policisté v těchto dnech nabádají řidiče, aby dbali zvýšené pozornosti při jízdě především po silnicích nižších tříd. Mimo to se má právě dnes značně ochladit a vozovky budou namrzat.