To, a mnohem více čekalo na stovky turistů, jež se v pátek zúčastnily tradiční Pouti svatého Vavřince, při které vystoupily z Pece na Sněžku. Na této velkolepé akci, jejímž hlavním bodem bylo nepochybně slavnostní otevření nové poštovny ve výšce 1602 metrů nad mořem, nechyběly kromě hlavy státu ani desítky lidí z našeho okresu.

Nehodí se sem

Někteří z nich byli ze dřevěné stavby opláštěné skleněnými tabulemi, která vyrostla na naší nejvyšší hoře na místě České boudy, rozladěni.


„Poštovna se mi vůbec nelíbí. Je to otřesná nic neříkající bouda, která se na toto místo, alespoň podle mého názoru, absolutně nehodí,“ nechala se slyšet Petra Thérová ze Suchého Dolu. Ta na akci dorazila se zájezdem tamější TJ Sokol a spolu s ostatními absolvovala nejen výstup na Sněžku Obřím dolem za přítomnosti ochránců přírody KRNAP, ale i bohatý kulturní program, který odpoledne u příležitosti Poutě svatého Vavřince vypukl v Peci pod Sněžkou.


Poštovna, na které bylo možné získat pamětní razítko, nepříjemně překvapila také místostarostu Červeného Kostelce Karla Cejnara, který se prý tradiční pouti účastní pravidelně.

Stavba je ostuda

„Stavba je to šílená. Domnívám se, že se mezi ty, které tam již stojí, vůbec nehodí. Sněžka je naše nejvyšší hora, a tak na ní určitě mohli vybudovat něco důstojnějšího. Na to, jak dlouho se o této stavbě dopředu mluvilo, je konečné dílo určitě ostuda,“ myslí si Karel Cejnar, kterého potěšil alespoň doprovodný a dobře zorganizovaný program v Peci.


O tom, zda je Poštovna postavená v tomto stylu na Sněžku vhodná, pochybovala i Věra Plachtová z Police nad Metují, která na vrchol hory přišla společně s manželem z Pomezních bud. Podle ní je to sice moderní stavba, ale vzhledově ji zaujala tak na 50 procent. „Vydrží tato budova vůbec nárazy větru?“ obává se turistka z města pod Ostaší.