Ráno na obyvatele čekal smutný pohled. Zábradlí z betonových sloupků a kamenné obruby u barokního sousoší byly rozstřelené do okolí po nárazu osobního automobilu a socha je lehce poškozená. Škoda půjde podle prvních odhadů do statisíců. Do sochy světce narazil osobní automobil Opel Vectra, zaparkovaný na náměstí.

K sobotnímu ráno se rozjel přímo proti soše. Náraz byl tak silný, že autu dokonce vystřelily oba airbagy. Jestli automobil někdo řídil, nebo jestli se automobil rozjel sám v důsledku špatného zabrzdění, to nyní vyšetřuje policie.

„K nehodě došlo o půl čtvrté ráno a vyšetřujeme, jak k ní došlo. Vyhodnocujeme kamerové záznamy a čekáme na přesné vyčíslení škody," uvedla náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová.

Starostu Jana Birke událost nadzvedla ze židle a pořádně rozčílila. Byť ještě není jasno, jak k nehodě došlo, vidí za tím útok vandala a nejraději by ho nechal přikurtovat k pranýři opodál, aby ho tam každý ze slušných občanů mohl proplesknout.

„Jak jinak si mám jednání někoho takového vysvětlit. Pro mě je to prostě nezodpovědný vandal… Nemůže po mně nikdo chtít, abych věřil tomu, že se jednalo o nehodu a vozidlo se samo rozjelo v důsledku špatného zaparkování. Celý uplynulý rok se snažíme centrum města zkrášlovat, zapojíme i děti ze škol a já mám být shovívavý, když naše společné dílo někdo devastuje? NE, já si prostě znovu stojím za tvrzením, že pranýř má na náměstí své správné místo a jeho funkce by se měla rozhodně obnovit…" (bed)