Klub sociálně demokratických zastupitelů ve svém prohlášení uvádí, že je na základě dostupných neoficiálních informací velmi znepokojen situací, která nastala po hodnocení nabídek – dle zákona o veřejných zakázkách u výběrového řízení na prodej 100 procentního balíku akcií Pivovaru Náchod a.s. „Podle našich informací došlo údajně k vyřazení nabídky s nejvyšší cenou – 185 000 000 Kč a k akceptaci nabídky za 150 000 000 Kč. Nemáme dostupné informace, zda důvod k vyřazení vyšší nabídky má natolik závažné právní relevance, aby byla upřednostněna nižší nabídka. Vycházíme zároveň z dopisu zastupitelům města, který byl elektronickou formou odeslán z vedení společnosti Holba a.s. Domníváme se, že tato veřejná soutěž byla multikriteriální, avšak s hlavním důrazem na nejvyšší cenu, která bude nabídnuta za 100 procentní balík akcií náchodského pivovaru,“ píše se v prohlášení.

Šestici zastupitelů za ČSSD dále znepokojují poněkud chaotická, zmatečná a zavádějící prohlášení starosty města Oldřicha Čtvrtečky, který komentoval výše uvedené otevírání obálek. „Podle našich informací, se slova starosty výrazně lišila, a to v situaci, kdy informoval komisi pro otevírání obálek o svých záměrech a následně, když poskytoval tiskový výstup médiím. Tento rozpor, pokud bude prokázán, nás natolik znepokojuje, že klub zastupitelů ČSSD nevylučuje, že na příštím zasedání zastupitelstva vyvolá hlasování o vyslovení nedůvěry starostovi města,“ uvádějí zastupitelé.

Deník má k dispozici videozáznam (přiložené video), na němž se starosta Čtvrtečka 22. ledna vyjadřuje k otevírání obálek s nabídkami zájemců o Pivovar Náchod. „Otevírání obálek proběhlo přesně tak, jak bylo zadáno. Obálky byly otevřeny, zkontrolovány, zda jsou tam všechny náležitosti. Z toho vyplynulo, že z těch třech obálek byla jedna hned vyřazena. Druhá měla sice všechny náležitosti, ale nebyly v takovém uspokojivém stavu, aby mohly být považovány podle zadaných podmínek za prokázané. Dvě obálky byly tedy vyřazeny a jedna zůstala. Komise se usnesla, že nebude poskytovat žádné konečné zprávy, protože není komisí, která by měla jednat s veřejností. Je to komise, která by měla radě doporučit, aby jedna obálka, která splňuje podmínky, byla předložena právníkovi k posouzení s tím, že až to bude provedeno, bude nabídka předložena radě a ta rozhodne o způsobu zveřejnění těchto záležitostí,“ prohlásil starosta Čtvrtečka.

Podle našeho zjištění však existuje rozpor mezi verdiktem Jana Tomka, který řídil zasedání výběrové komise a tvrzením starosty. Tomek totiž po otevření obálek konstatoval, že jedna nabídka neobsahuje všechny náležitosti a dvě nabídky vyhovují. Zatímco starosta uvedl, že dvě nabídky nevyhovují.

Podle starosty ale neexistují rozpory mezi jeho výroky a verdiktem komise. „To, že něco jiného řekl pan Tomek a něco jiného já, prostě není pravda,“ tvrdí náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka.