Důvod podané žaloby byl přitom na první pohled malicherný. Strana Vzhůru Skalice!, se prezentuje jako Sdružení nezávislých kandidátů a US-DEU, čímž dává najevo politickou příslušnost svých kandidátů. To se ale nelíbilo Sdružení nezávislých kandidátů, které také v České Skalici pod stejným názvem kandiduje. Domnívá se totiž, že voliči můžou být zmateni a oba volební subjekty si mohou poplést. „Není možné, aby někdo prezentoval volební stranu jako Sdružení nezávislých kandidátů, když jako Sdružení nezávislý kandidátů (SNK) kandidujeme my,“ řekl krátce po podání žaloby Josef Daňsa, lídr SNK a současný místostarosta České Skalice. „Strana by se podle nás měla prezentovat jinak, tedy jako: „Sdružení US-DEU a nezávislí kandidáti“. Pak to bude v pořádku,“ dodal.

Soud případnou záměnu vyloučil

Krajský soud v Hradci Králové dal sice Sdružení nezávislých kandidátů částečně za pravdu v tom, že optimální způsob formulace by byl ten, kdy by hned po slovu „sdružení“ následoval název politické strany (US-DEU) a po něm by přišel dodatek „a nezávislých kandidátů“. Na druhé straně, si však ve svém rozhodnutí nemyslí, že by voliči mohli být zmateni.

Krajský soud ve svém rozhodnutí napsal: „Na rozdíl od navrhovatele se však krajský soud nedomnívá, že by tato skutečnost mohla jakýmkoliv způsobem zmást voliče při výkonu volebního práva. V obecné rovině především nelze přehlédnout, že ve volbách do zastupitelstev obcí voliči daleko více, než u voleb do jiných volebních orgánů, přihlížejí především k osobám kandidátů,…, a příslušnost k určité politické straně, politickému hnutí či jinému typu volební strany nehraje při rozhodování voličů povětšinou zásadní roli,“ řekl soud.

„Jsem spokojen s tím, jak rozhodl soud. A že zvítězil zdravý rozum,“ reagoval lídr Vzhůru Skalice! Petr Fejfar. „Podle mne k záměně kandidátek stran Vzhůru Skalice! a Sdružení nezávislých kandidátů nikdy nemohlo dojít. A ani ke zmatení voličů, což nakonec ve svém rozhodnutí uznává i soud,“ dodal.
Sdružení nezávislých kandidátů se po verdiktu Krajského soudu v Hradci Králové rozhodlo složit zbraně.

„Respektujeme nález soudu. A věc považujeme za skončenou,“ sdělil Deníku lídr SNK Josef Daňsa.

(Jiří Máslo)