U okresního soudu v současné době pracuje čtrnáct soudců. Z toho šest jich je civilních, pět se zabývá trestním právem a tři řeší případy opatrovnictví. I přes toto množství dochází ale podle Stanislava Findejse k průtahům. Někdy je na vině právní systém společně s pomalou spoluprací se soudními znalci, mnohdy si za průtahy mohou právě samotní žalobci.


Soudní znalci


Důvodem průtahů, které zaviní samotné soudnictví je, jak už jsme uvedli, pomalá spolupráce se soudními znalci. „Takovým příkladem může být například to, že někdo poruší smlouvu o úvěru. Řekne, že takovou smlouvu nikdy nepodepsal a zpochybní tak svůj podpis,“ říká Findejs. Tuto smlouvu i s popřeným podpisem je podle soudce třeba zaslat odborníkovi, soudnímu znalci v oboru grafologie. „Grafologů u nás ale mnoho není, proto jenom na jeho vyjádření můžeme čekat i čtyři měsíce,“ vysvětluje soudce.


Soudní znalci figurují také u případů, kdy dochází k neshodám mezi sousedy. Někdy se hádají o to, zda tato zeď měla stát tam či o půl metru vedle.


Korespondence


Soudní průtahy ale ovlivňuje korespondence mezi soudem a žalobci, popřípadě žalovanými. „Poštovní obsílku, tedy předvolání k jednání, si dotyčný třeba nevyzvedne na poště. Podle předpisů zůstane na poště uložená deset dní, někdy i o něco déle. To samozřejmě jednání zdržuje,“ tvrdí Findejs. Někdy si jednání protáhnou i samotní žalobci. Podají návrh na žalobu, který je ale sepsán špatně. Soudci z takového návrhu vůbec nemusí poznat, čeho chce vlastně žalobce dosáhnout. Proto mu pošlou žádost o doplnění či vysvětlení své žaloby.


Rozvody


Co také může trvat velice dlouho, jsou rozvody, konkrétně vypořádání společného jmení manželů. „Nejhorší je, když se u soudu střetnou manželé a oba dva jsou tvrdohlaví. Odhadují se ceny majetků a soud se táhne. Takový spor většinou uzraje až později, dojde i k nějakému rozumnému vypořádání mezi manželi a k jejich dohodě.