Napsala to náchodská komunistická poslankyně a zdejší městská zastupitelka Soňa Marková. Nesouhlas chtějí komunisté vyjádřit pokojnou formou transparenty a červenými kartami. Budou stejně jako příznivci americké spanilé jízdy či jen ti, kteří se chtějí ze zvědavosti podívat, postával podél hlavní silnice.

Kolona vojenských vozidel, která městem projede v neděli při návratu ze cvičení v Pobaltí, je podle ní součástí návratu 2. jízdního pluku z vojenského cvičení NATO v Pobaltí, který označila za provokativní. Podle Markové jde o „demonstraci síly" USA a NATO, která přichází v době vyhroceného konfliktu na Ukrajině a nárůstu napětí mezi Evropou a Ruskem.

Demonstrace síly?

„Odmítáme jízdu konvoje jako demonstraci síly. V případě Ukrajiny chceme mírové řešení, jízda konvoje takovým řešením není," řekla včera agentuře ČTK Marková.

Marková na webu uvedla, že česká politická reprezentace v čele se dvěma nejsilnějšími vládními stranami svým příklonem na jednu stranu konfliktu přilévá olej do ohně a přispívá ke zvýšení nebezpečí války.

„Česká republika se tak vzdává své možnosti k nutnému hledání mírového řešení situace na Ukrajině," tvrdí Marková.

Pokojný protest

Komunisté vyzvali, aby lidé podél trasy konvoje proti průjezdu protestovali. Slibují však, že budou vyjadřovat svůj nesouhlas pokojným způsobem a nekonfliktním přístupem.

„Distancujeme se od jakékoli silové akce, naše protesty budou pouze vizuální a akustické," uvedli komunisté, kteří očekávají okolo sta účastníků.