Uvedl to hejtman Lubomír Franc na včerejší tiskové konferenci v nemocnici, kterou svolali poté, co kraj minulý týden zrušil výběrové řízení na dodavatele stavby.

„Nemění se nic na projektu ani na už vydaném stavebním povolení," řekl Franc. Modernizace nemocnice bude pokračovat, avšak rozloží se do delšího časového úseku. Původně měla být stavba hotova do poloviny roku 2015, nyní kraj předpokládá, že ji dokončí do konce roku 2016 či na začátku roku 2017.

Na podzim chce kraj začít první etapu výstavby spočívající v přeložení inženýrských sítí a komunikací v dolním nemocničním areálu za několik desítek milionů.

Po zrušení výběrového řízení kraj vypíše dvě nová. Jedno bude letos na první etapu. Druhé pak na hlavní výstavbu nových nemocničních objektů. „Pokud nebude odvolání na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), tak budeme-li se bavit o čistých termínech, výsledek výběrového řízení by mohl být na konci února příštího roku," uvedla Klára Dostálová, ředitelka Centra evropského projektování, které pro kraj zúřadovává evropské dotace.

Kraj zrušil výběrové řízení před otevřením obálek poté, co bylo jasné, že nestihne termín dokončení. Donutili ho k tomu chybějící souhlas ÚOHS pro uzavření smlouvy s dodavatelem a problémy při čerpání dotací z Evropské unie. Kraj měl sice dotaci přes 400 milionů přiznanou, avšak ministerstvo financí odmítá peníze uvolnit, pokud tři kraje podle ministra financí neuhradí přes 300 milionů za chyby v projektech z minulých let.