Když jsou teploty okolo nuly, mrzne či fouká, na pokojích jim je proto zima, někteří spí ve svetrech nebo dokonce v čepicích. Stará a špatná okna jsou dokonce už ze sedmdesátých let minulého století.

„Jestliže přijdou příbuzní pacientů a nevybíravě mi říkají, že lidem je zima, a musí jim dávat svetry a kulichy, když fouká vítr či teplota klesá pod nulu, tak mi to samozřejmě není jedno. Dlouhodobě se stav zhoršuje a protopíme i více, než kdyby tady byla slušná okna. Musíme nastavovat topení na více stupňů, než by stačilo, aby se to vůbec vytopilo," popisuje Miroslav Švábl, primář nemocnice.

„Oknem táhlo a byla tady hrozná zima, proto jsem si oblékala svetr," svěřila se jedna ze starších pacientek. Bála se, aby ke všemu ještě v nemocnici, kde se má uzdravit, nenastydla. Tuto nepříjemnou zkušenost mají i někteří další pacienti. Sestřičky se alespoň snaží okna utěsnit.

Na výměny oken je přitom zapotřebí odhadem jen okolo zhruba milionu korun. Nemocnice patří Královéhradeckému kraji a jeho hejtman Lubomír Franc, navíc Broumovák, o problémech dobře ví. Okna se však podle něj nebudou měnit hned a ani ne najednou.

„Je pravda, že jsou ještě části nemocnice, které si zaslouží rekonstrukci, ale nebude to tak, jaká je třeba představa personálu a vedení nemocnice, že to bude provedeno najednou. I v roce 2014 se bude vyměňovat část oken, to mohu slíbit. Myslím si ale, že ta akce bude rozložena na takové dva tři roky. Bude tam samozřejmě i příprava zateplení," slibuje hejtman Franc.

Opoziční zastupitelé v krajském zastupitelstvu se snažili, aby kraj s výměnou oken počítal v rozpočtu na letošní rok. To však neprošlo. „Obraceli se na mě příbuzní pacientů nejen jako na lékaře, ale jako na krajského zastupitele, ať se s tím něco udělá," dodává primář Švábl.

Podle primáře Jiřího Veselého není situace s okny až tak tragická, jak se zdá. „Lidé se tady nemusí bát. Velký díl nemocnice je opraven, rekonstruovaná oddělení mají vyměněná okna, jsou ale oddělení, kde tomu tak ještě není. Nedávno jsme řešili stejný problém třeba v Náchodě na interním oddělení, kde na pacienty táhlo obdobně," říká. Urychlená investice do oken by se podle něj vyplatila, „Nemocnici zbytečně kazí jméno takováto drobnost, která se dá za relativně malé peníze vyřešit," uvádí.

Peníze na pořizování vybavení pro zlepšení komfortu pacientů v nemocnici věnuje už několik let Nadační fond Hospital Broumov. Třeba nedávno pořídil nové postele, dříve to byly nejen lůžka, ale i křesla pro pacienty či některé přístroje. Také zástupci fondu by proto byli rádi, aby se prostředí pro pacienty zlepšilo i co se zázemí samotné stavby týče. To však není v silách fondu, když objekt vlastní kraj.

„Snažíme se podporovat nemocnici co se vybavení, přístrojů a lůžek týče. Byli bychom rádi, kdyby také nová okna zlepšila prostředí," uvedla předsedkyně dozorčí rady fondu Eva Blažková.

V broumovské nemocnici, která je součástí větší Oblastní nemocnice Náchod, skončil před čtyřmi lety provoz ztrátového lůžkového oddělení chirurgie. Zůstaly tam oddělení následné péče a interny. Následně část špitálu prošla zásadní rekonstrukcí za 22 milionů korun do lůžkových částí. Zlepšilo se zázemí na pokojích. Vloni se v nemocnici za několik milionů opravila část spodních prostor, kde vzniklo zázemí pro ordinace praktických či odborných lékařů a laboratoř pro odběry krve. Za posledních šest, sedm let šlo na opravy nemocnice přes 50 milionů.

Podle hejtmana rekonstrukce broumovské nemocnice pokračuje postupnými kroky. „Broumovská nemocnice je třeba i ve vztahu k náchodské nemocnici řádově lepší. Každopádně nedostatky i v Broumově známe a budeme je průběžně řešit," dušuje se Franc.

Primář Švábl souhlasí, že kraj dal v posledních letech do nemocnice na opravy nemalé peníze, upozorňuje však: „Na druhou stranu ta okna jsou opravdu ve špatném stavu."