Této schůzce předcházelo prosincové jednání, kde se otázka těchto průzkumných vrtů objevila poprvé a vyvolala doslova zděšení. Všichni měli totiž ještě v živé paměti, jak obtížné zde bylo zastavit těžbu břidlicového plynu.

Novým problémem se začalo poté zabývat i Ministerstvo životního prostředí ČR, kterému se však doposud nepodařilo najít s polským protějškem prostor na vzájemné řešení této záležitosti.

Průzkum i těžbu uranu odmítáme

Ani starostové na Náchodsku nezaháleli. Postupně vznikla první verze Deklarace proti záměru průzkumu a těžby uranu a metanu v česko-polském pohraničí. V jejím úvodu stojí: „My, starostové a zastupitelé měst a obcí česko-polského pohraničí i zástupci občanských iniciativ na české části uvedeného území, zásadně odmítáme jakýkoli průzkum či těžbu uranu a metanu z důvodu zachování vodních zdrojů v Chráněné oblasti přirozené akumulace vod Polická křídová pánev (CHOPAV PKP) pro budoucí generace." Dokument pokračuje dalšími třemi odstavci.

O obsahu dokumentu se pak mezi starosty poměrně dlouze diskutovalo. „Jsem rád, že tu jsme a věc řešíme, byl bych ale raději, kdybychom tady nemuseli být," prohlásil na úvod své řeči Milan Brandejs, starosta Teplic nad Metují. Potvrdil i slova svých předřečníků, že je třeba postupovat razantně a zcela nekompromisně, nikoliv hledat diplomatická slova.

K němu se připojila i Eva Mücková, starostka Meziměstí: „Musíme použít naprosto přesně znějící formulace, aby v případě jakéhokoliv pochybení nešlo tvrdit, že si někdo myslel, že to bude v pořádku. Jenže ono není."

Ladit text pomáhali i odborníci

Značným přínosem nejen pro osvětlování dopadu, byť jen průzkumových vrtů uskutečňovaných v této lokalitě, ale i při hledání vhodných slov pro konečné znění Deklaracebyli starostům i odborníci na životní prostředí, obzvláště pak Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko. Vyzdvihl nutnost dělat vše pro zachování přirozeného rázu zdejší krajiny, a to i ve vazbě na turistický ruch, zvláštní důraz kladl na ochranu úložiště pitné vody, které se nachází pod Polickou křídovou pánví.

Před podpisem listiny starostové ze svého středu vybrali ještě několikačlennou pracovní skupinu, která bude závěry z jednání dále prosazovat. Její člen, náchodský starosta Jan Birke, se krátce zmínil o chystaných krocích a pak přítomné ujistil: „S výsledky jednání vás budeme průběžně seznamovat."