Rodící se tradici hodlají mnohé archivy (včetně toho náchodského) využít pro svoji prezentaci jako prostředek pro zvýšení obecného povědomí o působnosti archivů a činnosti archivářů.

Proto jsou dnes všichni milovníci historie a regionální vlastivědy po celý den zváni do archivu, který sídlí na historické Brance, konkrétně v Dobenínské ulici čp. 96, naproti autosalonu Chevrolet.

Při dnešním Dni otevřených dveří budou mít zájemci možnost prohlédnout si výstavu nejvýznamnějších a nejzajímavějších přírůstků z poslední doby.

„Jsou mezi nimi skutečně výjimečné kusy, o nichž byla veřejnost již informována, jako například Herbář neboli bylinář Pietra Andrea Mattioliho ze 16. století vyzdobený četnými dřevoryty nebo nedávno městu Náchodu darovaná pergamenová listina vydaná roku 1719 pro náchodské pekaře. Další chystané dokumenty prozrazovat nebudu, přijďte je objevit sami,“ zve na dnešní návštěvu archivu jeho ředitelka Lydia Baštecká, a upřesňuje, že archiv bude otevřen od 8 do 17 hodin.

Na zvídavé návštěvníky setěší archiváři, kteří příchozím podají zasvěcený výklad a zodpoví případné dotazy. „Pokud u vás návštěva vzbudí zájem a vzpomenete si na některé vaše vlastní rodinné poklady, rádi vám k nim poskytneme související informace, případně zhotovíme digitální kopie,“ neopomněla zmínit možnosti archivu jeho ředitelka.