Členové českoskalického klubu modelářů při něm staví věrnou kopii všech nádraží a trati z Jaroměře až do Trutnova. Z jednotlivých kusů kolejiště, takzvaných modulů, vzniká konkrétní trať ve zmenšené podobě. Při setkáních modelářů provoz na ní funguje dokonce i podle regulérního jízdního řádu.

Modelářský kroužek začal v České Skalici fungovat v září loňského roku a za půl roku postavili jeho členové jedno velké nádraží a dvacet traťových dílů, modulů železnice Podkrkonoší. Modul představuje jeden díl kolejiště a nádraží tvoří jeden modul ze šesti dílů. „Už máme postaveno například nádraží v České Skalici a některé traťové úseky," sděluje za klub Oldřich Karlíček. Dodává: „Budeme rádi, když každý rok postavíme jedno nádraží. Trať z Jaroměře do Trutnova přitom zahrnuje celkem osm velkých nádraží."

Jen model českoskalického nádraží vznikal zhruba čtyři měsíce a bylo na něm odpracováno přibližně 300 hodin práce. Je na něm položeno odhadem 420 metrů kabelů a zmenšené nádraží má délku šest a půl metru. „Celé kolejiště bude mít přes dvě stě metrů živé trati," dodává Oldřich Karlíček.

Na modelu podkrkonošské železnice pracuje celkem devět dospělých a patnáct dětí. Dospělí většinou připravují rámy jednotlivých modulů a děti na nich vytvarují krajinky dle potřeby. U toho se učí modelářské technologie.

Modely se vyrábí z plastových či dřevěných polotovarů, z papíru. Existují však i stavebnice nebo kovové stavebnice, ze kterých se některé díly musí nechat vyrobit na zakázku, aby třeba zábradlí u staveb bylo stejné, jako vypadá ve skutečnosti.

Kolejiště je plně digitální a pohyb lokomotiv se řídí dle počítače, každý strojvedoucí má ovladač a tím ovládá konkrétní lokomotivu. Stanici obsluhuje výpravčí, který dává pokyny k provozu na nádraží a na trati. „Funguje to stoprocentně jako na skutečné železnici. Když jsou pak setkání, kde je více nádraží za sebou, jezdí se podle jízdního řádu," vysvětluje Oldřich Karlíček.

Na stavbě modulové železnice Podkrkonoší se může podílet každý. Má už podporu ze strany některých firem a živnostníků, ale i rodin. „Některé rodiny adoptují moduly. Jako se adoptují zvířátka v zoo, tak je možno podpořit výstavbu modulů, které staví děti. Takto si adoptovaly moduly třeba rodina Jůzových nebo Dvořákových," dodává Oldřich Karlíček.

Ač je vytvořen zatím jen zlomek z celé modulové železnice Podkrkonoší, členy klubu už s projektem zvou do různých výstavních prostor. Představili jej spolu s další činností členů klubu už třeba na zámku v Novém Městě nad Metují či v Červeném Kostelci.

Klub vznikl teprve vloni a navazuje na tradici modelářských dílen, které se v České Skalici pořádají už pět let. Zájem o modelařinu mají nejen místní z České Skalice, ale do klubu dojíždějí i ze Starkoče, Malých Svatoňovic, Červeného Kostelce, Červené Hory a Velké Jesenice.

Baví je tratě stavět i na nich jezdit

Modeláře baví nejen stavby zmenšených kolejišť, ale také následný provoz na těchto tratích. „Snažíme se napodobit, jak to ve skutečnosti bylo. Když máte domácí kolejiště, tak většinou na něm mašinka jezdí dokolečka a je tam málo posunů vlakových souprav, kdežto ve skutečné železnici bylo daleko více posunů, daleko více přehazování vagónů, a to je třeba na modulové železnici Podkrkonoší zajímavé," vysvětluje Karlíček.

Že jde o nadšení a zápal, potvrzuje jeden z mladých členů klubu Stanislav Drapač: „Baví mě, že to je menší model. K železnici mám vztah od dětství a prostě mě baví vymýšlet kolejiště, stavět si modely kolejiště, krajinky. Je to velice pěkné." Podle něj má stejně jako skutečná železnice i ta modelová svůj řád. Stavby se musí předem naplánovat, aby vše v celém kolejišti na sebe pasovalo a navazovalo.

Na nynější výstavě v České Skalici je k vidění dvacet kolejišť nejrůznějších měřítek. Zájemci o mašinky mají navíc jedinečnou možnost prohlédnout si kolejiště ve všech jeho stavebních fázích od úplného začátku s pouhým kolejovým skeletem ze základní modelářské sady, až po perfektně „vyšlechtěnou" krajinu s domečky, kopci, tunely a mnoha metry kolejiště a výhybek.

Kolejiště ovládané pomocí tabletu

Zástupce jedné z modelářských firem předvede, jak začít s digitálním kolejištěm. Jeden z modelářských obchodů bude prezentovat digitální kolejiště s digitálním ovládacím panelem a ovládáním pomocí tabletu a chytrých telefonů. K vidění je též stavba diorám. Připravena je dokonce dílna pro děti na téma Jak postavit dioráma, v ní si postaví jednoduchý domek s krajinkou. Dioráma představí také českoskalický modelářský kroužek a další budou prezentována ze soukromých sbírek.

Každý si může vyzkoušet digitální ovládání mašinek. Pro nejmenší návštěvníky je připraven dětský koutek. Krom toho je na programu prezentace plastikových modelů, RC modelů a vrtulníků. Chybět nebude ani prodej modelářských potřeb.

Lákadlem pro návštěvníky také může být, že před klubovnou rozprostře své koleje a zájemce povozí Zahradní železnice Zásmucka ZŽZ,, připravená nadšenci ze středočeské obce Zásmuky. Její kolejiště má rozchod 300 milimetrů a velikost mašin se blíží velikosti skutečných důlních vozů.