Na Náchodsku se žádné shromáždění nekoná, nejbližší protest začne ve 12.05 na Baťkově náměstí v Hradci Králové, kam i z Náchodska vyrazí několik protestujících, kteří nesouhlasí s úsporným opatřením. „Musíme říci své rozhodné NE vládním restriktivním opatřením vůči veřejným službám a správě. Jejich dopady pocítíme nejen my, naše rodiny, ale i většina občanů této země,“ vyzývali organizátoři z odborových svazů k podpoře stávky.

Podle slov odborářů vláda zneužívá krize a pod záminkou „rozpočtové zodpovědnosti“ zvolila jedinou prioritu – škrtat, ať to stojí, co to stojí.

„Nikdo z nás nezpochybňuje nutnost úspor, ale požadujeme opatření rozložená spravedlivě na všechny skupiny obyvatel. Plátci schodku státního rozpočtu nemohou být jen zaměstnanci, rodiny s dětmi, nezaměstnaní, dlouhodobě nemocní a osoby závislé na péči jiných osob. Na vyrovnání dluhu se musejí podílet i politici, kteří schvalovali předražené státní zakázky. O boji proti korupci stále jen plamenně hovoří, nebrání však růstu šedé a černé ekonomiky a v klidu přihlížejí daňovým únikům.“

ČMKOS spolu se zaměstnavateli již minulé vládě navrhla přijmout protikrizová opatření na podporu ekonomického růstu, která zajistí i tvorbu nových pracovních míst a růst platů. „Vláda však sociální dialog vnímá jako nutné zlo. Většinu svých rozhodnutí přijímá bez analýz dopadů na občany,“ nelíbí se odborovým svazům. (řez)

Scholz: Šetřit se dá víc a jinde!

Na snižování platů budou reagovat především provozní zaměstnanci základních a mateřských škol, dále zdravotníci, policisté a řada dalších státních zaměstnanců.

„Snížení platů – konkrétně zdravotníků – je podle mě špatné. O učitelích se bavit nebudu, nebyl bych objektivní… Ale za předpokladu, jak taková sestra dře ve škole x let a nástupní plat má někde 13 tisíc – tak to mě hodně přijde špatné. Policista v určitých situacích při svém zaměstnání je vystaven ohrožení života. A jestli někdo práci policistů, učitelů a zdravotníků považuje za nicnedělání, tak to je doufám pouze vtip,“ podělil se s Deníkem o svůj názor Ota Scholz z Police nad Metují, student vysoké školy.

Ten zároveň také dodává, že je důležité si uvědomit, že doktor je jedno z nejdůležitějších povolání. „A nebýt učitelů, tak se do té práce doktor nemůže ani dostat, protože by nic neuměl! A to je potřeba ocenit! V podstatě jsem proti stávkám, ale tady asi nejde nic jiného dělat, než na současnou situaci upozornit tímto způsobem. Šetřit tento stát bohužel musí, ale myslím si, že se dá víc a efektivněji šetřit jinde,“ je přesvědčen jednadvacetiletý student Ota Scholz.

Jak dále Ota Scholz dodává, jde o lidi, které zaměstnává stát. Opravdu se nedivím, že jsou ty lidi naštvaný,“ zakončil Scholz.

Také Martina Svědíková, zdravotní sestra z Teplic nad Metují, stávku podporuje. Avšak pouze symbolicky. „Já osobně se stávkou naprosto souhlasím, ale sama stávkovat do Hradce Králové nejedu. U nás v práci se stávkovat také nebude, nejde to, budeme normálně pracovat,“ říká zdravotní sestra z Domova Dolní zámek – domov se zvláštním režimem pro lidi závislé na návykových látkách v Teplicích nad Metují na Náchodsku. (sýk)