Studenti navrhli celou řadu velmi zajímavých řešení místní dopravy, která budou inspirací při provádění konkrétních úprav ve městě - např. řešení navigačního dopravního systému, organizace jednotlivých kruhových objezdů, řešení přednádražního prostoru nebo dopravy a parkovacích míst v centru města.

Konkrétní řešení šesti dopravních úloh budou uveřejněna po zpracování na internetových stránkách města Náchoda.

Starosta Jan Birke byl velmi spokojený s celkovým návrhem řešení přednádražního prostoru. „Je pravda, že některé detaily, jako je například chybějící přístřešek na nádraží mě vůbec nenapadl a je to velmi dobrý nápad“, dodal krátce po prezentaci.

Dalším z dílčích úkolů bylo vyřešit dopravní problémy na náměstí T.G. Masaryka, které je v současné době převážně parkovištěm, než klidovou zónou. Studenti nejprve provedli pečlivý průzkum. Počítali v průběhu dne množství zaparkovaných aut a dobu, po kterou na náměstí parkovala. Zjistili, že 80% aut do 1,5 hodiny odjede. Sledovali i množství aut, která zůstávala na náměstí přes noc.

V závěru navrhli tři řešení. Jedním z nich bylo snížení parkovacích míst z 240 na 115, která by byla po obvodu náměstí. Okolo kostela by vznikly volnočasové prostory nejen pro odpočinek místních obyvatel a turistů, ale i pro různé denní aktivity. Dalšími z návrhů byla i krátkodobá stání aut po dobu 45 minut a zřízení půjčovny kol a zastávky autobusu. „Skloubením těchto variant a přidáním dalších odkladových parkovacích míst v blízkosti náměstí by se z centra města mohla stát klidová zóna“ komentoval prezentaci možných řešení Birke.

Závěrečná prezentace prací studentů proběhla zároveň i ve formě výstavy grafických výsledků, které si mohli všichni příchozí prohlédnout.