Proč jste si pro studium vybrala právě hotelovou školu?
Mým záměrem bylo udělat si maturitu. Původně jsem chtěla jít na hotelovou školu na obor podnikání. Na pohovoru mně bylo sděleno, že se tento obor otevírat nebude, ale nabídli mně, že mohu nastoupit do třetího ročníku oboru hotelnictví, který je zakončen maturitou. Tak jsem to přijala. Rovněž mě ujišťovali, že to je prestižní škola s dlouholetou tradicí a to mě docela přesvědčilo.

To znamená, že už jste předtím někde studovala?
Ano, před nástupem jsem studovala na polygrafické škole ve Velkém Poříčí, kde jsem získala výuční list. Na hotelovou školu jsem šla studovat především proto, abych si mohla udělat maturitu.

Na škole jste tedy byla jeden rok. Jak to na vás působilo?
Když jsem nastoupila, tak to bylo docela dobré. Byla jsem přesvědčená, že jsem si vybrala dobrou školu, ale když jsem to začala více sledovat, tak mně bylo divné, jak rychle se začali střídat učitelé. Bylo to jako na běžícím páse. Každý týden se tam objevil někdo nový. Následně se začaly šířit informace, že to asi se školou nedopadne dobře.

Jak jste na to reagovala?
Na základě toho jsem se začala zajímat, jaká se nabízí možnost, abych v případě, že by škola opravdu skončila, mohla přestoupit jinam a hlavně si dodělat maturitu.

Kdy to bylo?
Začalo to vypadat opravdu vážně koncem dubna, tak jsem chtěla přestoupit už v květnu, ale byla jsem upozorněna, že by mohl nastat problém kvůli penězům. Týkalo se to smlouvy, na základě toho bych musela doplatit celé školné, až do konce prázdnin a ještě k tomu zaplatit penále, že jsem porušila smlouvu. Tak jsme se doma domluvili, že to necháme do konce června a na novou školu nastoupím až od září.

Bylo to opravdu tak akutní?
Opravdu bylo. Mrzí mě, že se nám nedostalo kvalitní vzdělání, které bylo slibované. Do poslední chvíle jsem si myslela, že to je opravdu vysoce prestižní škola, ale velice jsem se zklamala, protože jsem se opravdu za ten rok nic nenaučila. Čeká mě teď čtvrtý ročník a mám z toho veliké obavy, zejména z maturity. Opravdu jsem se tam nic nenaučila, protože se stále střídali učitelé, někteří neměli ani potřebné vzdělání na obor, co se snažili učit a současná situace to ještě zhoršila.

Jednu školu jste už dodělala, tak máte možnost srovnávat. Jaké to je z vašeho pohledu?
Když porovnám kvalitu výuky na polygrafické škole a na zdejší hotelové, tak to je prostě nesrovnatelné. To se prostě porovnávat nedá.

Kdy jste se dozvěděla, že bude hotelová škola opravdu končit?
O tom, že se bude škola zřejmě rušit, se začalo na škole šuškat tak začátkem května. Nikdo nám ale nic neřekl, museli jsme se ptát sami a stejně jsme se nic konkrétního nedozvěděli.

Ze strany školy vám nikdo nic oficiálně nesdělil?
Ne! Zkoušeli jsme volat jednateli Ludvíku Vomáčkovi, ale když jsme se představili, tak nám to hned položil. První oficiální, moc neříkající oznámení, jsem dostala e-mailem od ředitelky školy až 16. června. Dodnes (k 25. červnu) nemám v ruce žádné papíry a ani doklad o ukončení studia z důvodu zániku školy a ani nám na rovinu nikdo nic neřekl, vše to jsou takové protichůdné nic neříkající informace.

To vám nebyla nabídnuta ani náhradní škola, kde byste si mohli studium dokončit?
Když jsme se na situaci a co s námi bude ptali ředitelky Štěpánky Thérové, tak nám odpověděla, že bude mít smlouvy s dalšími asi osmi školami.Více se k tomu nevyjadřovala. Ale to vše jsou soukromé školy a nejbližší je v Praze a u všech je zřizovatel SČMSD. To se ale nikomu nelíbilo.

Možnost dostudovat na státní škole vám nabídnuta nebyla?
Že by nám byl nabídnut přestup třeba na školu do Teplic nad Metují, Nového Města nad Metují a nebo Trutnova, tak to v žádném případě. Všichni jsme si to zařizovali sami. Ředitelka nám řekla, že nám zařídí pouze soukromé školy. Přestup do Teplic jsem si zařizovala sama.

Jak vás v Teplicích přijali?
Jednala jsem tam osobně s ředitelkou školy a byla jsem po zkušenostech z Hronova v šoku. Bylo to jednání velice milé a přívětivé a bylo k poznání, že i upřímné.

Hotelovou školu v Hronově tedy opouštíte s koncem června…
Ano a to je další paradox, je po nás je vymáháno školné za červenec a srpen, kdy už škola nebude existovat. Je nám také ze strany vedení vyhrožováno, že pokud to neuhradíme, tak nám prý nebude předáno vysvědčení a bude to vymáháno exekučně. Školné mám zaplacené do konce června a když jsem to byla u účetní platit, tak mně říkala, že v počítači to má zadané také jen do konce června. Tak nevím, kde je pravda a kdo ty peníze chce a na co, když už nám stejně škola žádné služby neposkytne. Co jsem měla zaplatit, tak mám vyrovnané, ale cpát někomu peníze za něco, co mně neposkytne, tak to se mi velice příčí.

Loučení tedy bude smutné?
Loučení se školou bude velice smutné… Poslední dobou do školy už nikdo nechodil, jak žáci, tak ani učitelé, když jim řekli, že nedostanou výplatu. Když jsem se tam byla podívat, tak tam nikdo nebyl. Když tam někdo ze studentů náhodou byl, tak seděl jen tak ve třídě a koukal třeba na film nebo hráli nějaké hry. Kolektiv jsme měli velice dobrý, ale všichni přestupujeme do Teplic, tak budeme společně studovat dál. Nejvíce nás mrzí ti dobří učitelé, kteří se nám snažili při studiu co nejvíce pomáhat i nad rámec svých povinností.

To se opravdu neučilo a vybírali od vás školné?
Poslední tři měsíce se na škole neučilo a možná, že i déle. Za to ale po nás požadovali nemalé školné, to je jediné, co je zajímalo. O kvalitním vzdělání jsem měla jiné představy. Ředitelka se stále hájí tím, že má na starosti ještě Vrchlabí. Tam že platí nemalou částku asi 350 tisíc korun a v Hronově že platí 450 tisíc korun. Chtěla prý udělat s městem kompromis, aby školu zachránila, ale že na to nepřistoupili. To ale nás studenty vůbec nezajímá.

Baví vás obor, který jste si ke studiu vybrala a co plánujete dál?
Hotelnictví mě hodně zaujalo a opravdu mě baví. Chtěla bych po maturitě pokračovat ještě ve studiu na vysoké škole ve stejném oboru a věnovat se tomu i po studiu. Věřím, že mě v Teplicích naučí více než v Hronově, i když to bude hodně těžké dohnat všechno učivo za celý rok a ještě se přizpůsobit rozdílnému způsobu výuky. Dám do toho ale maximum a snad to vše zdárně zvládnu.

Dovětek redakce: Veronika si nakonec vysvědčení převzala. Doklad o ukončení studia jí ale z důvodu rušení školy ani na opětovný požadavek vystaven a předán nebyl. Problém údajně trvá i s požadovaným školným přes prázdniny.