Zatímco provozovatelé restaurací a dalších služeb se radují, na silnicích se dají čekat problémy. Parkoviště bývají přeplněná a na příjezdových cestách vznikají zácpy. Letos navíc situaci kromě rekordních veder zkomplikuje i uzavírka hlavní příjezdové silnice do Teplic nad Metují.

„Při pěkném počasí lze 14. a 15. srpna očekávat, že hlavní parkoviště u vstupů do skal budou plná už během dopoledne. Ve špičkách sezony se stává, že vozidla turistů zablokují dopravu mezi Teplicemi nad Metují a Adršpachem, protože okolní parkoviště jsou plná. Vytipovali jsme proto další vhodné parkovací plochy v blízkém okolí do jednoho kilometru od vstupů do skal," uvedl v této souvislosti Petr Kuna ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko.

Kromě běžných parkovišť u vstupů do skal je možné parkovat třeba v Teplicích nad Metují nebo v Horním Adršpachu a k dopravě ke vstupům do skal využít vlakových spojů. Lidé se tak vyhnou nepříjemnostem či kolonám.

Více trpělivosti budou řidiči potřebovat i kvůli objížďce na příjezdu od Meziměstí a Náchoda kvůli opravě silnice v Teplicích nad Metují. Objízdná trasa vede přes Českou Metuji. Ochranáři přírody proto radí, že nejlépe je v těchto dnech raději jet vlakem, autobusem, nebo na kole.

Mnozí řidiči se snaží ušetřit nebo zaparkovat za každou cenu, a tak je nešvarem parkování mimo povolená parkoviště okolo silnic. Toho by se však řidiči měli vyvarovat, neboť na území CHKO Broumovsko je zakázáno vjíždět a setrvávat s vozidly mimo silnice a místní komunikace.

Protože se téměř vždy najde dost řidičů, kteří nařízení neuposlechnou, v okolí skalních měst bude hlídat policie. Ta je připravena v případech, že řidiči budou stát tam, kde nemají, rozdávat pokuty. „Za parkování mimo vyhrazená parkoviště může policie v blokovém řízení uložit pokutu do dvou tisíc korun. Výše pokuty záleží na konkrétní situaci," uvedla náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová.

Policie dohlédne také na usměrňování případných kolon.Do akce vyrazí i pořádková policie, protože množství aut a turistů bohužel láká i zloděje.

Aby se množství návštěvníků lépe zvládlo, na regulaci spolupracují orgány veřejné správy. Usměrňovat návštěvníky a dohlížet na dodržování zákona bude společně obec Adršpach, město Teplice nad Metují, policie, Česká inspekce životního prostředí a Agentura ochrany přírody a krajiny včetně dobrovolných strážců přírody a dobrovolní hasiči. „Chcete-li si ušetřit čas s hledáním parkoviště, popřípadě se vyhnout placení pokut za špatné parkování, věnujte pozornost jejich pokynům," dodal Petr Kuna.