Výstavu „Toulání jarem" připravil vlastivědný spolek ve spolupráci s městským kulturním střediskem.

„Můžeme být rádi, že paní Rusovou ve městě máme a že její celoživotní vášeň zejména ve výrobě kraslic umožňuje dnešní mladé generaci ukázat staré lidové řemeslo, které by bez její zásluhy už dávno zaniklo. Aby se tak nestalo, tak předává své zkušenosti mladým, aby v jejích šlépějích pokračovali a zachovali tradiční postupy výroby kraslic i dalším generacím," řekl starosta. Petr Mědílek.

Na výstavě jsou k vidění kraslice vyrobené všemožnými technikami od malých až po ty zhotovené z pštrosích vajec. Většinu z nich vyrobila sama Anna Rusová a nebo její žákyně. Zná všechny techniky výroby kraslic, i v jakém kraji se jaká technika nejvíce používala.

„Jsem prostě takový blázen, který když něco týkající se tohoto tématu vidí, tak to musí mít i když už to nemám kam dávat," dodala ke své sběratelské vášni se smíchem pětaosmdesátiletá čiperná dáma Anna Rusová.

Na výstavě jsou k vidění však jsou i exponáty z její sbírky, které pocházejí z celého světa i z daleké Číny nebo Japonska. Součástí výstavy jsou i krajové kroje a další lidová tvořivost týkající se velikonoc, které autorka také sbírá. Výstavní prostor je exponáty zcela zaplněný.

Výstava je přístupná denně od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.