Rozsudek krajského soudu ve středu vyslechl Tomáš Kolman z Hradce Králové. Sedmadvacetiletého sportovního trenéra mládeže obžaloba vinila z tak zvaně „jiného“ pohlavního zneužití osoby mladší patnácti let.

Dále z toho, že delší dobu sváděl osoby mladší než 18 let k nemravnému životu a úmyslně je vystavil nebezpečí zpustnutí. Tomáš Kolman byl také podezřelý, že ve větší míře podával alkohol odrostlejším dětem. Rovněž byl obviněn z pohlavního zneužití nezletilého chlapce, jemuž způsobil těžkou újmu na zdraví.

Podle výpovědi poškozených a svědků i na základě odborných posudků znalců uznal soud Tomáše Kolmana ze spáchání trestných činů podle všech bodů obžaloby. Trest bude s ohledem na možnou resocializaci odpykávat ve věznici s dozorem. Soud mu uložil i ochranné psychiatricko – sexuologické léčení v ambulantní formě.

Soud s fotbalovým trenérem začal v letos v březnu a projednával události dva až tři roky staré. V létě 2006 vedl přes internetový komunikační kanál nemravné hovory se sexuálním obsahem s dívkou tehdy ještě ne patnáctiletou. Začal se s ní scházet a provádět sexuální praktiky, na které měla dívka podle zákona ještě dost času. V té době si také přes internet psal s několika chlapci. I tyto hovory žalobce i soud označil za nemravné a k nemravnostem navádějící.

Kolman chlapce nabádal k sebeuspokojování, nabízel jim obstarání partnerek, společný sex a sděloval jim adresy pornografických stránek. Někdy jim „radil“ i telefonem. A to vše s vědomím, že chlapcům ještě nebylo osmnáct let. Takto si počínal nejméně rok. V létě roku 2007 odjel se svěřeným sportovním družstvem na kondiční soustředění. Tam chlapce nabádal k praktikování svých představ. V opilosti se mu to u některých podařilo. Mladí fotbalisté si také stěžovali, že je obtěžoval sexuálními dotyky.

Asi týden po soustředění přišel na oslavu patnáctých narozenin jednoho z dorostenců. Přestože si byl velmi dobře vědom, kolik je přítomným let, donesl láhev vodky.
Protože věděl, že by účastníkům oslavy nikdo alkohol neprodal, zašel během večírku ještě pro asi šest litrů točeného piva. Jeden z chlapců se opil. Kolman zneužil jeho indispozice a nekostálním způsobem ho znásilnil. Hoch na následky zneužití do dnešního dne trpí těžkými psychickými následky.
Po vynesení rozsudku krajského soudu požádal obžalovaný i státní zástupce o lhůtu k případnému odvolání.