„Děti z dětského folklorního souboru Barunka přáli obyvatelům svého města za sebe i za Středisko volného času Bájo Česká Skalice vše nejlepší do nového roku, samozřejmě že jim při tom zazpívaly známou tříkrálovou koledu. Koleda je v České Skalici spojena s Bájem a souborem Barunka už přes dvacet let," uvedla Hana Vavřínová ze Střediska volného času Bájo v České Skalici.

Do ulic Červeného Kostelce a okolních obcí vyrazily skupinky tří králů, které doprovázela vždy jedna dospělá osoba, hned po sobotní ranní mši. Při své pouti za doprovodu koledy obcházeli jednotlivé domy a prosili o příspěvek do zapečetěné pokladničky na charitativní pomoc potřebným. Při odchodu samozřejmě nezapomněli napsat nad vchodové dveře své iniciály K+M+B.

Na pomoc hendikepovaným

Tříkrálová sbírka byla zaměřena na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným osobám.

V Červeném Kostelci se příslušná část výtěžku sbírky ve výši pětašedesáti procent věnuje na činnosti zdejší oblastní charity. Ta zajišťuje například vlastní hospicovou péči, pečovatelskou službu, mobilní hospicovou péči či ambulance léčby bolesti.

Léčba v tamním hospici se orientuje na jednotlivé problémy, které v komunikaci s lékařem určuje pacient jako nejpalčivější, a sleduje zlepšení kvality života nemocného až do jeho posledních chvil. Zařízení má třicet lůžek a vloni poskytlo péči čtyřem stovkám těžce nemocných a jejich rodinám. Od svého vzniku posloužil hospic celkem 6200 pacientům.

„Komplexní nabídka v poskytování paliativní hospicové péče vyvrcholila předloni, kdy při hospici vznikla ambulance paliativní péče, jejímž smyslem je pečovat o těžce nemocné před přijetím do lůžkového hospice nebo po návratu do domácího prostředí z nemocničních zařízení. Díky dlouholetým zkušenostem v hospici se zvládáním bolesti se snaží pomoci také těm, kdo trpí například chronickými bolestmi," uvádí za hospic Eva Wagenknechtová.

Část výtěžku Hospic Anežky České využije na obnovu technického vybavení a nákup zdravotnického materiálu, čtvrtina výtěžku určeného pro charitu půjde na obnovu a údržbu domu s pečovatelskou službou. Další část peněz dostane Mobilní hospic Anežky České, jehož tým v čele s lékařem poskytuje péči klientům v domácím prostředí, a ambulance paliativní medicíny na pořízení materiálního a zdravotnického vybavení. Pět procent výtěžku je určeno pro Mateřské centrum Háčko na dovybavení a nákup materiálu na výtvarnou činnost.

Zbývající část ve výši pětatřiceti procent celého výtěžku se posílá na konto sdružení Charita Česká republika pro další humanitární pomoc v republice i v zahraničí.

Výtěžek tříkrálové sbírky na ostatním území okresu Náchod, kde probíhala v režii Farní charity Náchod, by měl být známý po 14. lednu. Sdělil to koordinátor sbírky Dušan Fiala.

Jiří Mach