„Tato studovna má na škole dlouholetou přezdívku VIP salonek a žáci se sem uchylují při ranním příjezdu do školy, při přestávkách a při volných hodinách. Nejenom proto, aby tu odpočívali a vedli téměř až vědecké diskuse nad školními problémy, ale navazují tu také přátelské vztahy. V novém, příjemně barevném prostředí vše půjde mnohem lépe,“ řekla učitelka Štěpánka Thérová.


Žákyně pořídily novou tvář VIP za 15 600 korun, které získala Iveta Středová z grantového řízení pořádané školou již druhým rokem. Dárcem finančních prostředků na toto grantové řízení je firma T-Mobile, která do deseti škol v České republice rozdělila 660 000 korun. „Dívkám se navíc podařilo získat na svoji chvályhodnou činnost i sponzora, z Třebechovic, který jim darovala barvy na vymalování,“ uvedla Thérová. Podle ní si Iveta, Jana a Míša splnily nejen sobě, ale všem žákům a studentům školy, malý sen. Vymalovaly bílé stěny na zeleno a žluto, doplnily zdi barevnými ornamenty, ušily nové potahy na časem opotřebované židličky a zakoupily starší gauč, který barevně sladily potahem s židličkami a stěnami. Navíc ještě nechaly položit zátěžový koberec. Renovaci dokumentovaly a ze vzniklých fotografií sestavily devatenáctidenní kalendář prací.


Žákovská studovna byla v pondělí slavnostně otevřena ředitelem školy Milošem Chráskem. Ten žákům popřál příjemně strávený čas v prostředí, které si sami vytvořili. „Jako koordinátorka programu bych žákyním chtěla poděkovat za skvěle odvedenou práci, kterou vytvářely ve volném čase o prázdninách a o víkendech. Dnes se mezi mladou generaci nejde jen málo tak obětavých lidiček, kteří dělají něco i pro druhé,“ dodala Thérová.