Zahájila ji celodenní akce na Husově náměstí. Lidé se bavili uměleckými trhy, přehlídkou automobilových i motocyklových veteránů, nebo výstavou vláčků. Po poledni se zájemci vydali na vycházku s holemi nordic walking a klubem českých turistů do okolí.

Klub Českých turistů z Úpice slavnostně otevřel turistickou sezonu na území Svazku obcí Jestřebí hory už před týdnem. Na Bílou sobotu se na tradičním místě u Bílého kolu, který symbolizuje střed Jestřebích hor, sešly desítky turistů.

„Tímto aktem zahajujeme sezonu v celém kraji, v Kladském pomezí a samozřejmě v Jestřebích horách už pošestnácté. Turistika je na našem území oblíbená, příliv návštěvníků je opravdu velký," řekl Zdeněk Špringr, předseda Svazku obcí Jestřebí hory.

Prozradil také, že by se turisté v regionu mohli už brzy dočkat zatraktivnění rozhledny Žaltman, oblíbeného místního cíle. „S obcí Malé Svatoňovice vyjednáváme o vybudování nové rozhledny. Ze stávající stavby už není přes vzrostlé stromy tak dobrý výhled. Z nové konstrukce bychom rozhled do okolí obnovili," řekl Zdeněk Špringr.

Zato do otevření oblíbené Krkonošské pivní stezky, která turisty vede po hřebenech nejvyšších tuzemských hor, zbývá ještě měsíc. Slavnostní pochod se uskuteční o víkendu od 19. do 21. května.