Festival se obešel bez větších problémů. Až na situace v dopravě a drobné krádeže, které však v součtu dosáhly škody za desetitisíce korun.

Čtyřdenní maratón skončil v noci na neděli. Z pohledu státní i městské policie se dokonce jednalo o jeden z nejklidnějších ročníků. Akorát dopravní předpisy metalisté moc neřešili, takže problematické byly situace v dopravě.

Například městští strážníci evidovali narůst odtahu vozidel až o pět set procent. Běžně přitom ve městě neodtahují skoro žádné automobily. Během festivalu však počty vozidel v ulicích narostly enormně a lidé parkovali, kde se jen dalo.

Dokonce i na křižovatkách a dalších nebezpečných místech.

„Řešili jsme ty nejhorší případy státní na křižovatkách, v zákazech, tam, kde byla ohrožena bezpečnost silničního provozu a nebylo kvůli tomu například možné vytočit se s autem a podobně," sdělil velitel městské police Ondřej Mundl.

Podle něj byla ale většina návštěvníků ukázněných. „Pár problémů bylo, ale nejednalo se o žádné větší problémy. Celkově bych řekl, že z našeho pohledu patřil letošní ročník k jednomu z nejklidnějších a i ti účastníci byli nejukázněnější," dodal Ondřej Mundl.

Jednoho ze strážníků městské policie napadlo, aby se josefovská kašna a schody do kostela ohradili policejní páskou, což se vyplatilo. „Tato dvě místa byla každý rok v obležení návštěvníků. Zůstával tam po nich nepořádek, rozbité lahve, plastové kelímky, působilo to pak špatně, když se třeba v neděli konala mše a návštěvníci chodili přes tento nepořádek. Letos to bylo bez problémů, návštěvníci až na pár výjimek opatření respektovali," dodal velitel městské policie.

Festival letos slavil už dvacátý ročník. Zhruba 70 procent fanoušků je ze zahraničí.

„Festival slaví svůj rekord, máme radost, že to bylo na jubilejní ročník, což je zhruba o 3000 až 4000 víc než loni. Nejsme orientovaní jen na české publikum, naučili se k nám jezdit lidé z celého světa," řekl za pořadatele Tomáš Karlík.

Letošní rok pořadatelé pozvali kapely, které již na festivalu vystupovaly, podle Karlíka šlo o nejlepší seskupení, které současná metalová scéna nabízí. Na festivalu vystoupila stovka skupin, z toho asi deset z České republiky.

„Sice jsme neměli headlinera, jako bylo loni Slayer, ale line-up byl postavený na desítkách kvalitních kapel. Sepultura nebo Napalm Death, jejich jména zná i nemetalový fanoušek, během koncertů patří tyhle kapely k nejnavštěvovanějším," řekl Karlík.

Metalová scéna je podle Karlíka jedna velká komunita, fanoušci mají velký zájem potkat své hvězdy. V takzvaném Oktagonu se návštěvníci mohli po koncertu sejít se svojí oblíbenou kapelu.

Festival se pořádá u pevnosti Josefov, což bylo v extrémním horku výhodou. Návštěvníci se mohli ochladit v kasematech. Pořadatel navýšil počet mycích žlabů, zřídil osvěžovny, tedy koridory, ve kterých se bez přestání rozprašovala voda. Místní hasiči pětkrát denně kropili návštěvníky vodou. „Měli jsme třikrát větší spotřebu vody než v minulých letech," dodal Karlík.