Přestože počasí spíše připomínalo Vánoce a návštěvníci v čepicích a rukavicích se zahřívali čajem, svařákem, medovinou nebo punčem, bylo u velikonočně vyzdobeného Rudrova mlýna velmi živo.

„Snažili jsme se to tady pěkně vyzdobit a vytvořit příjemnou velikonoční atmosféru, i když nám počasí moc nepřeje. Ještě včera tady ležel sníh," řekl v neděli odpoledne Míša Lokaj ze mlejna.

Na své si tady přišli zejména mlsné jazýčky. „Připravili jsme například koláče nebo buchty. Samozřejmě, že nejsou přímo ze mlejna, ale od soukromého pekaře, který nám vše dodává čerstvé," vysvětlil Míša Lokaj a dodal, že velký zájem byl i o různé speciality.

„Mezi ně patří například poplamenice. Dříve, když se ve mlejně pekl chléb a nebyly teploměry, vymetla se polena a oheň z pece a skládaly se tam nejprve chlebové placky, aby se zjistilo, zda je správná teplota na pečení chleba. A to byla vždycky na mlejně největší chuťovka," popsal Lokaj. .

Seběhla se prý celá chasa a poplamenice se jedly nasladko s medem a s povidly nebo naslano se sádlem a se zelím. Další dobrotou byly škvarkové placky. „Je to taková chuťovka. Děláme i bramborové placky se škvarky, jako dělala na mlejně panímáma," usmíval se Míša Lokaj. Mnozí také možná poprvé ochutnali chléb se sádlem a cibulí nebo tvarohem a podmáslím.

„V neděli měla přijet i kapela Klapeto, ale omluvila se kvůli nevlídnému počasí. „Bohužel, počasí neovlivníme," posteskl si Lokaj.

Zejména malé děti lákalo si vyzkoušet pletení pomlázky z vrbového proutí. „Klasická pomlázka se plete z osmi proutků. Některé děti se to naučí velmi brzy," chválil zručnost dětí Lubomír Slezák z Červeného Kostelce, který jim s pletením pomáhal, a to společně s vnoučkem Matyášem Bortem.

Až do pondělí se také konala tradiční prodejní výstava užitkové keramiky, dekorací ze železného drátu, autorských šperků a textilních dekorací v prostorách barokních sklepení ratibořického zámku.