Všichni občané města se mohou od včerejška zaregistrovat na městském úřadě do aukce a očekávat, jaká úspora se podaří vysoutěžit. Aukce je otevřená i pro občany okolních obcí, ale také pro živnostníky, podnikatele, dobrovolné spolky a zájmová sdružení.

„Rozhodli jsme se uspořádat e-aukci i v našem městě po kladných zkušenostech z okolních měst a po zvýšené poptávce z řad obyvatel. Samotnému městu se už v aukci podařilo vysoutěžit zajímavé úspory a společně se zateplením budov ve správě města a zapojením se do projektu společného vytápění ušetřilo město nemalé výdaje za spotřebované energie. Konkrétní částka bude známá až po účetní uzávěrce letošního roku, ale v každém případě to bude značný rozdíl oproti předchozímu stavu," informovala starostka Hronova Hana Nedvědová.

Samotný sběr dat od občanů bude probíhat každé pondělí od 14.00 do 17.00 hodin v zasedací místnosti městského úřadu. Pro občany, kteří budou mít zájem získat více informací o aukci a nebo se prozatím nerozhodli, se bude ve čtvrtek 14. listopadu od 16.00 hodin konat v sále Josefa Čapka veřejná diskuse, kde budou zodpovězeny případné dotazy. Sběr dat bude ukončen v pondělí 25. listopadu a samotná první aukce pro občany se bude konat ve středu 11. prosince v 16.00 hodin v divadle.

Po kladných zkušenostech v prvním kole, které se konalo začátkem léta, se rozhodlo uspořádat druhé kolo e-aukcí pro občany také Nové Město nad Metují.

Sběr dat nyní probíhá v úřední dny, tedy vždy v pondělí od 13.00 do 17.00 hodin a ve středu od 9.00 do 12.00 hodin, v budově městského úřadu. Poslední možností zapojit se do druhého kola bude zítra, ve středu 6. listopadu. Druhá veřejná elektronická aukce pro občany Nového Města nad Metují se bude konat v úterý 19. listopadu v budově městského úřadu.

Prvního kola e-aukce se zúčastnilo celkem sto padesát domácností a úspora u elektrické energie činila v konečném výsledku 34 % a u zemního plynu 20,5%, což není zanedbatelná částka.

Do elektronické aukce se v letošním roce zapojili také občané Náchoda, kteří už nyní podepisují smlouvy s vítěznými dodavateli. Při té příležitosti se dozvědí přesnou výši úspor v jejich domácnosti.

„Výsledky aukce, ve které své síly spojilo více než 4800 domácností napříč celou Českou republikou a jíž jsme byli součástí, jsou téměř k nevíře. U zemního plynu byla dosažena průměrná úspora na domácnost ve výši 27,3 %, u elektrické energie byla dokonce vysoutěžena průměrná úspora ve výši 34,5 %," upřesnil výsledky aukce starosta Jan Birke.

Nemalé úspory na svých kontech zaznamenali též občané v Červeném Kostelci. Tam se elektronická aukce konala v polovině srpna. Počáteční celkový obnos vložený do aukce byl 2 061 601 korun za elektřinu a 1 848 175 korun za plyn. Prostřednictvím e-aukce se ve finále podařilo celkově ušetřit 601 825 korun u elektřiny a 584 352 korun u plynu, kdy průměrná úspora činila 28 % u elektřiny a 32 % u plynu.

Pro ty, kteří váhali a prvního kola se nezúčastnili, počítá vedení města s uspořádáním druhého kola dražby. Konkrétní termín není prozatím známý, ale o jeho zahájení budou občané včas a dostatečně informováni.

Do aukcí se nezapojili pouze velká města, ale též menší obce. Příkladem je městys Velké Poříčí, kde se první kolo aukce konalo uprostřed léta. Počáteční celková částka vložená do aukce byla 2 061 601 korun za elektřinu a 1 848 175 korun za plyn. Vysoutěžená částka v elektronické aukci byla 601 825 korun u elektřiny a 584 352 korun u plynu. Průměrná úspora tedy činí 28% u elektřiny a 32% u plynu. Také v této obci počítají na přelomu příštího roku s uspořádáním druhého kola.