U některých firem trvá tato spolupráce už delší dobu a některé s tím teprve začínají. Všichni si ale pochvalují, že spolupráce význam má a do budoucna by se tak mohl trh s pracovní sílou stabilizovat.

STUDENTŮM JE NABÍDNUTO I ZAMĚSTNÁNÍ

Nejdelší úspěšná spolupráce, trvající řadu let, je asi mezi Střední průmyslovou školou v Hronově a strojírenskou firmou Wikov Hronov. Obě strany si nastavenou spolupráci pochvalují.

„S firmou Wikov spolupracujeme už řadu let a výhodné to je pro obě strany. Naši studenti se dostanou do výroby a po dokončení školy jim je nabídnuto i adekvátní zaměstnání. Úspěšně začala i spolupráce v textilních oborech s Vebou Broumov. Letos ale nebyl obor otevřen, kvůli problémům ve firmě. Začínáme ale úspěšně jednat s dalšími textilními firmami," pochvaloval si ředitel průmyslové školy Josef Matyáš.

Ředitele rovněž těší, že začíná být větší zájem o strojírenské obory. Poptávka začíná být i po elektrotechnických oborech a elektrikářích, což jsou též profese, kterých je na trhu práce nedostatek.

„Studenti naší školy mají v praxi uplatnění hodně vysoké. Ze strany firem je o naše studenty enormní zájem," doplnil Josef Matyáš.

Že je spolupráce se školou na vysoké úrovni, potvrdila i personalistka strojírenské firmy Wikov Andrea Michálková.

SNAŽÍ SE STUDENTŮM VYJÍT CO NEJVÍCE VSTŘÍC

„Spolupráce je výhodná pro nás i pro školu. My máme záruku, že nám škola vychová kvalitní a zdatné pracovníky, a tak se snažíme jak škole, tak i studentům vyjít co nejvíce vstříc. Část studentů vykonává také přímo v závodě i praktickou část výuky. Učí se na konkrétních strojích přímo ve výrobě," vysvětlila Andrea Michálková.

Student, který dokončí školu, je prý schopen přijít do provozu a hned se zapojit do výroby. Firma nemusí věnovat další čas a peníze na jeho zaučování. Je nutné si jen dodělat zkoušky na dané stroje.

KE STROJŮM NENÍ MOŽNÉ POSTAVIT KAŽDÉHO

„Firma má stroje za miliony, kde je obsluha poměrně složitá, a tak není možné k nim postavit každého. Potřebujeme ale i odborníky na klasické stroje, jako soustruhy, frézy či brusky. Firma se stále rozšiřuje a tak o nové zaměstnance je a bude i nadále zájem," dodala Andrea Michálková.

S odbornými školami začíná spolupracovat i českoskalická firma Proma-Reha, zabývající se výrobou zařízení do lékařských zařízení, která se potýká s velkým nedostatkem kvalifikovaných pracovníků.

„Pro výrobní závod v Meziměstí akutně potřebujeme především svářeče, zámečníky či lakýrníky. To je v regionu nedostatkové zboží. Jelikož jsme na samém okraji regionu, tak hodně využíváme pracovní síly z Polska, ale ani to nám nestačí. Například v lakovně nám chybí deset lidí. Jedná se ale o odborníky. Pomocné síly nepotřebujeme, ty máme. Potřebujeme opravdu šikovné odborně zdatné jedince," postěžovala si personalistka Iveta Prokopová.

Jak doplnila, tak firmy těší stoupající zájem o učební obory. Je to prý ale běh na dlouhou trať, než se dostane hotový člověk až do výroby.

LIDÉ NECHTĚJÍ DO ZAMĚSTNÁNÍ DOJÍŽDĚT

„Řešení vidíme v navazování spolupráce se školami vychovávající pro nás vhodné odborníky. Slibně se rozvíjí spolupráce s hronovskou průmyslovou školou. S dalšími školami jednáme a umožňujeme pro studenty formou exkurzí nahlédnout do výroby. V rámci firmy se je možné i dovzdělat, ale základy a šikovnost musí být. Je také problém, že lidé nejsou zvyklí a nechtějí do zaměstnání dojíždět," vysvětlila Iveta Prokopová.

Dlouhodobou tradici v regionu má i Střední škola a Základní škola v Novém Městě nad Metují. Ta nabízí ke studiu řadu učebních oborů a začíná navazovat spolupráci s firmami, které mají zájem o odborníky, které zde vychovávají.

NABÍZEJÍ OKOLO DVACETI UČEBNÍCH OBORŮ

„V nabídce máme okolo dvacítky dvou a tříletých učebních oborů. Studentům nabízíme individuální přístup a pokud někdo učivo nezvládá, tak může přejít na jiný obor. Zájem o obory je různorodý. Všechny obory se ale podařilo otevřít, pouze se neotevíraly obory „stavební dělník a šička", které jsou na škole novinkou. Začínáme spolupracovat i s firmami, které jsou schopny zajistit našim studentům následně práci. Jednou z nich je například náchodský Atas," informovala učitelka odborného výcviku Jana Konečná.

Spolupráci potvrdila i vedoucí personálního oddělení Atasu Bohumila Lepšová. Do jejich firmy prý chodí učni z novoměstské školy na praxi. Spolupracují ale i s hronovskou Střední průmyslovou školou. Po dokončení studia je zájemcům nabídnuto i adekvátní uplatnění ve výrobě.

PO STUDIU NĚKOLIK STUDENTŮ ZŮSTÁVÁ

„O odborné profese máme stále nouzi. Pracovníci na trhu práce nejsou. Proto se snažíme co nejvíce spolupracovat se školami, která nám jsou schopny potřebné odborníky vychovat. Hodně tak spolupracujeme s učilištěm v Novém Městě nad Metují a s průmyslovou školou v Hronově. Už to přináší první ovoce. Nezůstanou u nás všichni studenti, několik za rok ano. Tak to význam má," uvedla Bohumila Lepšová.