Záměr soukromého investora na výstavbu větrných elektráren u obce Borová rozdělil místní obyvatele. Část zastupitelů vloni rezignovala a zbytek zastupitelstva nebyl schopný usnášení. Po sobotních volbách nového zastupitelstva teď místní věří, že se situace uklidní.

Ve volbách získalo Sdružení nezávislých kandidátů I. (SNK) čtyři zastupitelské mandáty a Nezávislí za klidnou Borovou bez věrných elektráren jich mají v devítičlenném zastupitelstvu pět. Obyvatelům malé vesničky zřejmě není její osud lhostejný. Volby totiž provázela rekordní účast 82,35 procenta voličů.

„Chtěli bychom se větrných elektráren zbavit, ale na druhou stranu ne za cenu toho, že se obec rozpadne úplně. Chtěli bychom, aby se do obce zase vrátil klid a pohoda," uvedl Pavel Jirka, nyní nový zastupitel Borové za Nezávislé za kl. Borovou bez větrných elektráren. Podle něj by se mezi zastupiteli mělo hledat řešení, na kterém se shodnou.

„Nedalo se nic dělat, bylo to na dvě party. Doufáme, že teď se to sjednotí a už bude klid," komentuje situaci, která obec k volbám přivedla, současný místostarosta Miroslav Forman. Podle něj se uvidí, jak se noví zastupitelé domluví. „Práce je hodně, je kupa vyhlášek, je zapotřebí dělat administrativu, rozpočet a takové věci, takže to nebude ze začátku jednoduché," poznamenal Forman.

Nyní běží lhůta, kdy je možno podat proti výsledku voleb odvolání. Po jejím uplynutí se zastupitelé sejdou a zvolí nového starostu. Ten bývalý Miroslav Forman vloni na funkci starosty rezignoval a obec nyní vedl Luboš Balcar.

Petici proti elektrárnám podepsalo přes sedm set lidí včetně těch z okolí a obcí na polské straně hranice. Podle zastánců by obec měla ze stavby elektráren půl milionu korun při kolaudaci a každý rok asi 100 tisíc korun. Odpůrci se obávají o životní prostředí a hluk.