Protihluková stěna dlouhá 65 metrů vyrůstá ve Festival parku na hradeckém letišti. Čtyři metry vysoký kolos zvýší stávající ochranný val, který vznikl před rokem, aby obyvatelé přilehlé části Rusek nerušil přílišný hluk z pořádaných hudebních akcí.

„Vloni jsme navezli do areálu tuny zeminy a vytvořili přírodní val. Zjistili jsme však, že to není úplně dostatečné řešení, aby mohl Festival park v této lokalitě dlouhodobě fungovat,“ říká provozovatel Festival parku Radek Maliník.

Stěna z dřevěných sloupů, pocházejících z chmelnice, by již měla být vyhovujícím řešením. Alespoň v to obyvatelé Ruseku i provozovatelé areálu doufají.
„Uvidíme, jak bude tato ochranná bariéra fungovat. Nemůžeme to hodnotit dopředu. Hluk, který do Ruseku doléhal, byl skutečně velmi nepříjemný. Přírodní val, jenž vznikl v loňském roce, nám příliš nepomohl,“ říká předsedkyně komise místní samosprávy Klára Barešová. Poznamenala, že areál jako takový však obyvatelům Ruseku nevadí.

„Uvědomujeme si, že situace nebyla ideální. Proto jsme se také do stavby pustili. Kromě toho jsou podél plotu směrem k městské části vysázeny vzrostlé stromy, které již teď jsou částečnou bariérou. Plně začnou sloužit za několik let, jakmile budou více košaté,“ doplnil Maliník.

První ostrou prověrkou valu se stane 20. června festival Metalomanie. Největší zátěží však budou velké hudební akce Rock for People či Hip Hop Kemp. „Budeme požadovat po hygieně, aby při těchto akcích kontrolovala hlukové limity,“ uvedla Barešová. Pokud by ani stěna z dřevěných kůlů nepřinesla požadované výsledky, na řadu by přišly i další varianty.

„Už v loňském roce jsme přistoupili ke zkrácení hudebních produkcí a dokonce jedna scéna na festivalu Rock for People byla zrušena. Stanovené hlukové limity dodržujeme, avšak chceme, aby Hradečáci vnímali areál pozitivně a rádi se sem přišli pobavit. Tudíž, pokud bude ještě třeba, pokusíme se udělat další kroky ke snížení hluku,“ vysvětlil Radek Maliník.V úvahu by přicházelo kupříkladu otočení hudební scény či její přiblížení k valu. Tím by se jeho účinky zvýšily.

Jaké akce a festivaly zde můžete navštívit? Vše najdete ZDE: