V malém sále městského divadla dnes od 16.30 hodin lékařka diabetoložka Alica Veselá pohovoří o onemocnění cukrovky, jejích příčinách a o tom, jak mít nemoc pod kontrolou. V průběhu večera budou mít lidé možnost nechat si změřit hladinu cukru v krvi a konzultovat s lékaři.

Od středy do pátku se pak v době od 8 do 12 hodin uskuteční pro všechny zájemce zdarma měření krevního cukru v diabetologické ambulanci v Jaroměři v budově polikliniky v ulici Dr. E. Beneše.

„Cukrovka je onemocnění, které u nás postihuje 8 až 10 procent obyvatelstva a spousta onemocnění není ještě diagnostikována, takže těch lidí je více. Je potřeba nemoc zachycovat včas, protože pak se dá předejít komplikacím, i tomu nejzávažnějšímu, a to je úmrtí," upozorňuje Alica Veselá. Dodává, že cukrovka se diagnostikuje měřením cukru v krvi. Když je hodnota vyšší než sedm, tak by se pacient měl léčit.

Cukrovka, to je komplex onemocnění. „Cukrovka prvního typu vzniká většinou u mladších lidí, mají nedostatek inzulinu a musí si ho píchat. Pak je 95 procent cukrovky druhého typu, ta postihuje především obéznější lidi. Roli hrají i genetické faktory a životospráva, nedostatek fyzické aktivity a špatné stravovací návyky, "dodává lékařka.

Zdůrazňuje, jak je důležitá právě prevence a léčba: „Pokud se cukrovka neléčí, způsobuje komplikace a to pacienty obtěžuje. Jsou to komplikace cévní, kdy pacienti trpí zvýšeným počtem infarktů, cévních mozkových příhod, mají postižení cév v nohách, ledvin, sítnice, to pacienty ohrožuje a proto je důležité léčit cukrovku včas."