Kulometná palba byla tak intenzívní, až v uších zaléhalo. A když vybuchovala dělostřelecká munice, s člověkem to až zaškubalo. V Jaroměři-Josefově se v sobotu odpoledne strhla bitka.
Jednalo se o rekonstrukci bojů v Karpatech, jaké tam probíhaly za 1. světové války. Bitevní ukázka se uskutečnila na vojenském cvičišti za pevností a jednalo se o akci připravenou Československou obcí legionářskou a historickými vojenskými jednotkami.

Kteří byli naši? Přeci vítězové

V ukázce se představilo okolo sto dvaceti účinkujících. Jedni stáli na straně rakousko-uherské armády, druzí na straně ruského vojska a legionářů české družiny.
„A kteří jsou naši?," ptal se jeden z můžu sledujících bitvu svého kolegy. Ten mu, zřejmě v žertu, odvětil: „To budou ti, kteří vyhrajou."

Přestože se vojáci těšili, že si zabojují ve sněhu, nakonec bylo poměrně sucho a teplo. „Když jsme začínali s přípravou celé akce, to bylo tak před rokem a půl, tak jsme doufali, že budeme mít sníh, dříve před Vánoci býval. To se nám bohužel nepodařilo. Nicméně naštěstí vítr a teplota nám přála alespoň v tom, že jsme nebyli zmáchaní a od bahna, jak by se ještě na začátku týdne dalo očekávat," uvedl jeden z organizátorů Jiří Charfreitag z Československé obce legionářské.

Příprava takové ukázky se začala odvíjet už před pěti lety, kdy začal být k velkému výročí od vypuknutí 1. světové války připravován projekt Legie 100.

„V té době jsme se rozhodli, že každý rok vzpomeneme jednu z důležitých bitev, které se vztahují k historii československých legionářů, ale i vojáků 1. sv. války na druhé straně. Proto jsme zvolili i bitvu v Karpatech, kam skutečně došly české jednotky a došly tam i rakousko-uherské pluky. Střely se na území dnešního Slovenska a v těchto pozicích boje setrvaly v postatě až do Velikonoc 1915," upřesnil Charfreitag.

Ukázka byla v adventním čase i symbolická. Jednak vzpomenula sté výročí od vzniku legií a vypuknutí dlouhé krvavé války, které se jinak říká Velká válka, a také během bitvy zmínila atmosféra, která v prvním válečném roce panovala. Tehdy totiž na Vánoce vojáci přestali bojovat, zpívali koledy, dokonce se i setkávali s vojáky z druhé strany fronty a vyměňovali si jídlo či pití.

Historickým jednotkám se v Josefově líbí, pochvalují si spolupráci se členy Ochránců památek pevnosti Josefov, kteří se starají a obnovují areál Ravelinu no. XIV a Bastionu no. IX a akcí se také aktivně účastní. Není to tedy poprvé, co se ukázka takové bitevní vřavy udála. Už dříve členové historických jednotek připravili ukázky bojů na proslulém krvavém bojišti u Zborova na východní frontě nebo z fronty na italské Piavě. Další podobné akce pak připravují na příští květen, kdy se v jednom dni uskuteční hned dvě bitvy.

„Jedna představí boje na západní frontě, během kterých v první linii v podstatě zanikla první československá jednotka Rota Nazdar. Druhá pak bude situována na východní frontu a půjde o dobývání ztraceného území rakousko-uherskou armádou v okolí Jaroslavi a dalších pevností," dodal Jiří Charfreitag.
Více fotografií na www.nachodsky.
denik.cz/
bitva_josefov