Později argumentaci zúžila na to, že srub nelze stavět v lokalitě Slavný, protože podle studie docenta Vorla stojí v nejvyšší I. zóně ochrany, a to z hlediska ochrany krajinného rázu. Ze studie však vyplývá, že lokalita Maršov nad Metují, kde stojí srubové penziony, má stejný stupeň ochrany. A studie říká i to, že by se tam nemělo stavět, protože se zde nachází dochovaná původní zástavba roubenek z 1. poloviny 19. století. František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK), která činnost Správ chráněných krajinných oblastí po celé ČR, řídí v tom ale problém nevidí.

Jak je možné, že tam SCHKO Broumovsko povolila soukromému developerovi čtyři sruby a z toho tři slouží jako penziony?
Pane redaktore, když to takhle vytrhneme z kontextu…

Ne to není vytržené z kontextu.
Tam jde o to, že tu lokalitu tak SCHKO vyhodnotila, že tam může být ucelená ta zástavba tohoto typu z nějakého důvodu. Včetně využití studie pana docenta Vorla.

Mě zajímá, jak je možné, že soukromá firma staví v lokalitě, která je stejně a nebo ještě více chráněná, podle té studie. A nemá tam být žádná zástavba. A tam ti ochranáři sruby povolí a to dokonce čtyři. A v lokalitě, která je ochranou srovnatelná a může se tam navíc stavět, tak tam srub nesmí stát?
To jsou dvě rozdílné lokality…

Ale to nejsou dvě rozdílné lokality. Jedině tím, že ta se sruby je ještě přísněji chráněná.
Samozřejmě ten orgán přírody vyhodnocuje tu krajinu, krajinný ráz, kontext, celkovou urbanizaci a tak dále. To nemůže být jenom o tom, zda tam srub může být a nebo ne.

To znamená, že když jednou SCHKO argumentuje studií docenta Vorla, že podle ní tam srub stát nesmí, protože tam není původní stavbou a chrání ráz krajiny, tak to se studie použít může? Ale někde, kde je to podle studie ještě přísněji chráněné, je tam původní zástavba roubenek, tak to nejde použít?
Tak argumentujete vy…

Ne tak neargumentuji já. To se do té studie můžete podívat. Já Vám to můžu pane řediteli i věnovat, kdyby jste to chtěl vědět. Že by jste se na to třeba podíval…
Ne, ne, ne…

Tak vy to nepotřebujete vidět? Nezajímá Vás to?
Zajímá, ale nepotřebuju.

Jiří Máslo