„Zachráníte mu tak život,“ připomíná Lenka Lacinová z hradeckého útulku pro psy. Platí to ovšem nejen pro krajskou metropoli.

Jak tedy postupovat? „Když najdete psa, který není agresivní, zkuste mu dát pamlsek. Pak se ho pokuste prohlédnout. Většina již má na obojku napsáno telefonní číslo nebo adresu. Stačí tak o nálezu informovat majitele,“ vysvětluje Lenka Lacinová.

Jak dodala, když má pes evidenční známku, je-li raněný a nemocný nebo se chová agresivně, volejte raději linku 156. Je to číslo hradecké městské policie. „Strážníci již vědí, jak si s těmito případy poradit a psa odvezou k nám do útulku. Můžete případně psa sami v našem útulku předat,“ říká Lenka Lacinová.

„V případě, že se chcete o psa dočasně postarat a vyhledat jeho majitele sami, je třeba rovněž informovat útulek. Okamžitě se vám ozvou, jakmile se přihlásí majitel zvířete,“ dodává Lenka Lacinová.

Přesto doporučuje navštívit se psem útulek nebo kteréhokoliv veterináře. „Je to logické, my v útulku, případně veterináři totiž zjistí, zda je pes čipován nebo tetován. Člověk sám čip neodhalí bez potřebného vybavení. Cesta k majiteli, jehož pes má čip, je mnohem jednodušší a hlavně rychlejší. Vyvarujeme se tak společně zbytečným stresům majitele i samotného psa,“ zdůrazňuje Lenka Lacinová. (pov)