Těmito látkami bude zdejší přípravna zásobovat pacienty nejen v nemocnici v Náchodě, ale také v nemocnicích v Trutnově, Jičíně a v Rychnově nad Kněžnou. Centrální pracoviště se slavnostně otevíralo v úterý, zcela sloužit však začne během srpna.

„Zde je provoz, který neuvidíte na plátnech kin, neuvidíte ho ani v Ordinaci v růžové zahradě, ani v seriálu Chicago Hope. Je to provoz, kam se nedostanou ani pacienti. Je to druhá linie zdravotnictví, kde se připravují cytostatika. To jsou léky, které se používají při chemoterapii. Je to konzervativnější klasická léčba a asi stále nejúčinnější, která se používá při léčbě nádorových onemocnění… Ač velkou biologickou onkologickou péči poskytuje náš konkurent a spolupracovník Fakultní nemocnice Hradec Králové, tak krajská pracoviště mají nemenší, stejný a někdy, protože jsou umístěna lokálně, i větší význam," uvedl Jaroslav Nádvorník, předseda představenstva Královéhradecké lékárny. Tato společnost, většinově patřící kraji, která kromě provozu veřejných lékáren zásobuje nemocnice léky, bude mít odborný provoz přípravy cytostatik na starosti.

Centrální pracoviště pro přípravu cytostatik bude zajišťovat servis zdravotníkům kraji patřících nemocnic. Dosud totiž cytostatika připravovali zdravotníci přímo na jednotlivých odděleních. To už se však podle současné legislativy a norem či hygienických předpisů nesmí. Zřizovat však takto speciální oddělení v jednotlivých nemocnicích, to by vyšlo příliš draho. Volba proto padla na Náchod, a tak je specializovaná centrální přípravna právě zde.

„Musí tady ze zákona pracovat určitý počet magistrů, určitý počet laborantů. Protože látky, které se ředí, jsou toxické, tak se ti lidé musí na pracovišti po určitém čase střídat. Rozhodli jsme se, abychom v našich krajských zdravotnických zařízeních ušetřili prostředky, že tady budeme připravovat cytostatika pro všechna onkologická pracoviště v kraji, pro nemocnice v Rychnově, Trutnově, Jičíně a samozřejmě i tady v Náchodě. Už máme poptávku také od soukromých lékařů, takže je zájem, abychom dodávali i do soukromých ordinací," dodal Jaroslav Nádvorník.

Cytostatika se budou připravovat ve speciálně přizpůsobených místnostech a boxech, oddělených od ostatního provozu, navíc fungujících na principu podtlaku. Veškeré látky, které se zde budou míchat a mají případně toxické vlastnosti, tak budou pod tlakem a nedostanou se do okolí.

„Je tady systém vzduchotechniky, který zajišťuje správný tlak, přetlak a podtlak v místnostech, aby látky neutíkaly do okolí, neutíkaly ven. Vzduch z místností a boxů se čistí a látky zachycují filtry, které se budou vyměňovat. Je to tedy moderní a ekologické pracoviště, které zajistí kvalitu práce při ředění, bezpečnost našich zaměstnanců a tím zvýší bezpečnost a kvalitu práce na odděleních," popsal Nádvorník.

Provoz s ohledem na zásobování všech onkologických oddělení v celém kraji bude nicméně náročný na logistiku, a tak se bude muset velmi dobře plánovat. „Budeme tady začínat velmi brzy k ránu, někdy ve čtyři nebo v pět, aby už v osm hodin ráno mohli zdravotníci cytostatika pacientům podávat. Podřizujeme se práci oddělení a ambulancí, které by neměly poznat, že se něco změnilo," ubezpečil Jaroslav Nádvorník.

Nové oddělení sice začne pacientům krajských nemocnic sloužit v srpnu. Slavnostně se však po rekonstrukci otevíralo už v úterý. Nechyběl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková, bývalý ředitel nemocnice Miroslav Vávra, nový ředitel nemocnice Zbyněk Chotěborský, primáři Antonín Housa a Jiří Veselý či náchodský starosta Jan Birke a další personál.

Protože budovy nemocnice patří kraji, ten také financoval rekonstrukci vnitřních prostor pro uzpůsobení specializovanému provozu. Vyšla na 5,9 milionů korun.

„Je to jedna z menších investic, ale je to další střípek, když budu mluvit o náchodské nemocnici, k tomu našemu cíli, kterým je velká rekonstrukce. Budou jí předcházet menší kroky… byl bych rád, kdybychom tady za rok, možná o dva měsíce déle, mohli stát a poklepat základní kámen k výstavbě hlavní části komplementu nemocnice," pronesl hejtman Lubomír Franc.

V rámci rekonstrukce stávajícího oddělení přípravy cytostatik byla provedena nová elektroinstalace, odpady, byla dodána nová vzduchotechnika a boxy na přípravu cytostatik. Bylo vybudováno i nové zázemí pro personál.

„Příprava cytostatik je velice náročná nejen technologicky, ale i finančně. Zařízení má velmi vysoké provozní náklady. Roztoky se připravují pro každého konkrétního pacienta zvlášť. Personál je trvale vystaven možnému riziku ohrožení zdraví, proto vše musí probíhat za přísných hygienických podmínek, používá se jednorázové oblečení, pracovní doba se přizpůsobuje možnostem zajištění distribuce a tak dále. Zřízením jedné centralizované přípravny splníme požadavky legislativy, ale zároveň je to i významné ekonomické opatření snižující náklady všech našich nemocnic," uvedla Jana Třešňáková, krajská radní pro oblast zdravotnictví.

Královéhradecká lékárna na nové pracoviště pořizovala technologie a vybavení za další zhruba tři miliony korun, a to včetně dvou speciálních izolátorů za 2,4 miliony korun. „Jsme sice subjekt, který se snaží konkurovat ostatním lékárnám na trhu a jsme tedy zřízeni spíše za účelem obchodu, ale tady plníme slib, že část toho, co vyděláme, investujeme zpět do zdravotnictví," sdělil Jaroslav Nádvorník. Dodal, že přípravna je počinem v rozvoji krajského zdravotnictví: „Toto pracoviště je po fakultní nemocnici druhé v kraji a my chceme, abychom tady mohli i školit budoucí lékárníky, například z hradecké farmaceutické fakulty."

Náchodský starosta Jan Birke při příležitosti otevření uvedl, že je rád, že v Náchodě je opět něco, co z něj udělá centrum pro celý Královéhradecký kraj. „Náchod je v něčem lídr a na to jsem pyšný," prohlásil Birke.