Přítomni budou i zástupci Koalice STOP HF, kteří vyjádří nesouhlasný postoj za stovky občanů a desítky nevládních sdružení.

Hejtman Franc je rovněž proti těžbě, současně je znepokojen dosavadním rozsahem informací a odmítá jakákoliv rizika spojená s těžbou či se samotným průzkumem.

Proto stejně jako starosta Náchoda Jan Birke a další představitelé samospráv z Náchodska, Broumovska a Trutnovska podepsal petici proti těžbě břidlicového plynu či jejímu případnému průzkumu v této lokalitě.

Celé zítřejší setkání, které začne v 9 hodin v Divadle Dr. Josefa Čížka v Náchodě, bude přenášeno on-line na internetu prostřednictvím internetových stránek Královéhradeckého kraje.

Koalice STOP HF zve na přibližně stejnou dobu před hotel Beránek na Masarykově náměstí v Náchodě veřejnost na demonstraci s názvem „BLUDY HF LOBBY“ aneb „Je libo pitnou nebo jedovatou vodu?“ Demonstrace se bude konat od 8 do 10 hodin.

„Lidem není lhostejné, v jakém prostředí budou žít. Chtějí veřejně vyjádřit svůj nesouhlas s plánovaným průzkumem, a to zejména americkým vlastníkům firmy Basgas, kteří se, jak jsme zjistili, hodlají na setkání se starosty dostavit,“ uvedl Jiří Malík z Koalice STOP HF.