Plechoví vysloužilci brzy zmizí

Hned dopolední pátrání padlo na úrodnou půdu. V ulicích města byly nalezeny tři autovraky. U nepojízdných vozidel se ale podařilo zjistit jejich majitele, kteří policistům následně přislíbili jejich brzké odstranění.

Péče o opuštěné psy není zadarmo

Městská policie v loňském roce odchytila 86 psů. Ti, kteří nebyli označeni čipem ani evidenční známkou, se následně převezli do útulku v Hradci Králové, přičemž město za každý den pobytu „chlupáče" v útulku platí okolo 200 korun. Vloni se takto vydaná částka vyšplhala na bezmála 300 tisíc. K tomu je třeba ještě připočítat náklady spojené s jejich vyšetřením, očkováním, popřípadě i potřebným léčením.

Čipy musí mít ve městě všichni psi

I z tohoto důvodu se strážci pořádku letos už podruhé minulý pátek věnovali v odpoledních hodinách kontrole dodržování Obecně závazné vyhlášky č.11/2011 k trvalému označování psů a evidenci jejich chovatelů a Obecně závazné vyhlášky č. 3/2015 o pravidlech pro pohyb psů na veřejných prostranstvích.

Tentokrát se pozornost policejních hlídek zaměřila na centrum Náchoda a na sídliště Plhov. Zkontrolovali zde patnáct pejskařů, u kterých zjištili pouze jediný přestupek, což vyřešili blokovou pokutou.

Nelibost občanů tu byla i citelná

Podle reakce strážníků nutno konstatovat, že uvedené kontroly pejskařů část veřejnosti sice přivítala s nadšením, ale našlo nemálo takových, kteří jejich počínání nekompromisně odsoudili, a to i slovy, že „měšťáci zase jen buzerují". ti přitom plnili ze zákona danou povinnost dle § 2 písm. c) z. č. 553/1991 Sb. O obecní policii, tzn. dohlížet na dodržování obecně závazných vyhlášek a nařízení obce.

„Městská policie kontrolami reaguje i na časté stížnosti a připomínky ze strany veřejnosti ohledně venčení psů směrem k neukázněným pejskařům," sdělil velitel Petr Valica.

Příkladů měst, kde se s takovými nešvary svých obyvatel rozhodli něco dělat, není v naší zemi málo. A není potřeba chodit někam daleko.

Jak jsme vás už v Náchodském deníku nedávno informovali, kupříkladu v Novém Městě nad Metují k takovému nezodpovědnému jednání majitelů čtyřnohých mazlíčků přistoupili v letošním roce daleko razantněji. Strážníci tu provádějí nejen častější kontroly, ale ke sledování přestupků a nežádoucího chování město používá i kamerový systém. Dokonce zde zvažují v případě, že se situace v dohledné době nezlepší, na nepoučitelné občany nastražit takzvané fotopasti.