Vítězství si odnesli a mistry České republiky pro rok 2013 se stali Jan Exnar v kategorii jednospřeží, který si tímto úspěchem sáhl na zlatý hattrick, Martin Gössl v kategorii dvojspřeží a Jiří Nesvačil starší se svým čtyřspřeží.

„Myslím, že vše se povedlo na výbornou. Snad jen počasí asi trochu odradilo diváky a přišlo jich méně.Naštěstí nedošlo k žádnému úrazu. Jsem spokojený," zhodnotil závody jejich hlavní pořadatel Karel Nývlt z polického SK Fagone.

Na mistrovství se soutěžící pečlivě připravovali. „Tento závod byl pro nás taková generálka, protože koncem srpna odjíždíme na mistrovství světa," uvedl Jiří Nesvačil z Kladrub. Dodal, že před závody dostávají koně větší volnost, aby si odpočinuli a měli do závodů více energie. „Slunce intenzivně pálilo, ale pro všechny stejně. Lepší by bylo pod mrakem, ale to v srpnu nemůžeme očekávat. Pro koně to je těžké, ale jsou na to zvyklí. Hodně je chladíme a dodáváme jim minerály," dodal.

To, že koně potřebují před závody zvýšenou péči potvrdila i Veronika Brázdová, která se stará o koně Jiřího Nesvačila. „Před závodem musíme hlavně hodně krmit a koně pečlivě připravit. Především na drezuru musí být čistí a upravení, aby to celkově pěkně vypadalo. Hodnotí se totiž i vzhled," vysvětlila.

Před závodem dostávají koně oves a energetické granule. „Nic jiného jim dávat nemůžeme, doping je zakázaný," dodala se smíchem a zdůraznila, že v takovém horkém počasí je potřeba koně také hodně chladit.