Celý projekt vdechnutí nového života zámeckému parku začal hned po Novém roce. V rámci obnovy vegetace se zde vysadí 772 kusů stromů a keřů a ošetří se dalších 254 kusů stávajících dřevin.

„Akce bude probíhat v období ledna až června tohoto roku, a to v místech zámeckého parku, Panského hospodářského dvora, v zásobní (kuchyňské) zahradě a v areálu Rudrova mlýna v Ratibořicích," informoval kastelán ratibořického zámku Ivan Češka.

V lednu a únoru probíhají podle něj přípravné práce, kácení nemocných, nevhodných a nebezpečných stromů, frézování pařezů, práce na keřích a keřových skupinách určených k odstranění nebo ošetření. V březnu až červenu pak budou pokračovat další přípravné práce a dojde k ošetření stávajících stromů, výsadbě nových stromů a keřů a také k regeneraci trávníků.

„Žádáme veřejnost o trpělivost a především o dodržování všech organizačních a bezpečnostních opatření, která jsou nebo budou přijata v areálu Babiččina údolí v Ratibořicích ke zdárné a včasné realizaci této náročné akce," dodal Ivan Češka.

Na projekt obnovy zeleně zámeckého parku získal Národní památkový ústav, který zámecký areál a další památkové objekty v Babiččině údolí spravuje, finanční dotaci ze Státního fondu životního prostředí v celkové výši přes 4,9 milionu korun.