Většina peněz jde do projektu generální opravy náchodské čistírny odpadních vod a zbývající část do oprav a rekonstrukcí kanalizací, vodovodů a ostatních provozních objektů. Do úprav náchodské čistírny se musel VAK pustit proto, aby splnil požadované normy účinnosti čištění odpadních vod, ke kterým se zavázala Česká republika před vstupem do Evropské unie (EU).

Aby fosforu a dusíku nebylo moc

Podle ředitele VAKu Dušana Téra musí být aglomerace nad dva tisíce obyvatel připojeny k veřejné kanalizaci s čistírnou odpadních vod, která bude splňovat evropské normy a koncentrační limity ve vypouštěných vodách. Jde o zbytkové organické látky dusík a fosfor.

„Proto se i v Náchodě dobudovávala kanalizační síť, na což se získaly dotační peníze. Stávající technologická linka na čistírně už neodpovídala novým požadavkům," uvedl Dušan Tér.

Projekt opravy náchodské čističky a nových kanalizací má být dokončený do poloviny příštího roku, avšak většina staveb bude hotova letos. Celkové náklady jsou zhruba 214 milionů korun. Stavbu částkou 144 milionů korun dotuje EU. Součástí projektu je i dostavba kanalizací v těch částech Náchoda, Hronova a Velkého Poříčí, které dosud nebyly napojené na centrální kanalizační sběrač končící v čističce v Náchodě-Bražci.

„Je pravda, že díky těmto investicím a požadavku plnit plán obnovy vodohospodářské infrastruktury, jak bylo nařízeno ministerstvem zemědělství, bude docházet k navýšení ceny vodného a stočného v průměru až o pět procent ročně. Určuje to takzvaný „finanční model", podle něhož se má provozovatel o infrastrukturu starat jako dobrý hospodář, aby už nikdy nepotřeboval finanční pomoc státu," vysvětlil ředitel Tér.

Lidem se zdražování nelíbí

Zdražování se však nelíbí obyvatelům. „Netěší mě to, protože se zdražuje vše a lidé stále více šetří vodu a je stále dražší. A také mě štve, že se platí vodné i stočné. Chápu, že čistička odpadních vod je drahá, ale cena vody mně připadá vysoká," uvedla Marcela Klemmová z Náchoda.

„Vodu odebírat musíme, tak nám nezbývá nic jiného, než na tyto podmínky přistoupit a platit," povzdechla si Jana Vojtěchová z Náchoda.

VAK letos od ledna zdražil vodné a stočné v průměru o devět procent na celkových 65,36 koruny za metr krychlový dodané a odkanalizované vody. Cena patří v Královéhradeckém kraji k nižším. Pod cenami Náchoda je pravidelně VAK Trutnov, vyšší ceny mají vodárny v Hradci Králové, Dvoře Králové nad Labem, Jičíně a Rychnově nad Kněžnou.

„Lidé nadávají, že voda je drahá, ale každý z nás průměrně spotřebuje ani ne sto litrů za den. Denně ho tady voda stojí šest korun a padesát haléřů. To dá člověk denně za to, že když o půlnoci na Silvestra v šestém patře otevře kohoutek, tak teče super čistá kojenecká voda. A když špunt z vany vytáhne, tak mu odteče, my ji dovedeme až na čistírnu a tam ji vyčistíme a vrátíme do přírody. Za šest korun padesát haléřů. A vezměte si, kolik lidé denně třeba protelefonují z mobilu nebo dají za cigarety," dodává Dušan Tér.

Upozorňuje, že i vodárny musí platit různé poplatky, které investice prodražují. Ať už za čerpání vody státu, nebo poplatky za užívání pozemků či komunikací nebo za dopravní značení během rekonstrukcí. „Pak se nikdo nemůže divit, že metr nového vodovodu stojí několik tisíc korun. My je ale musíme dát, protože jinak stavbu neuděláme a načerno stavět nemůžeme," dodává ředitel VAKu.

Loni VAK Náchod investoval 106 milionů korun. Podnik, který zásobuje vodou přes 77 tisíc obyvatel okresu, používá na investice i své zisky. Ty se od roku 2009 pohybují na úrovni necelých 30 milionů korun. Loni čistý zisk vodáren činil 26,7 milionu, letos podnik plánuje hrubý zisk na úrovni 30 milionů. Výnosy podniku se v posledních třech letech pohybují kolem 225 milionů korun. Asi 90 procent akcií VAK Náchod vlastní obce, hlavními akcionáři jsou města Náchod a Nové Město nad Metují.

VAK je smíšená společnost, takže je majitelem a zároveň i provozovatelem vodárenské infrastruktury. Proto se mu na nynější stavby podařilo získat dotace, kdežto ve městech, která pronajala provoz vodárenské infrastruktury soukromým společnostem, na ně nemají podle EU nárok. Na provozu infrastruktury totiž soukromé společnosti vydělávají. Ceny vodného a stočného jsou i levnější, než má VAK Náchod, avšak města, která je tak nastavila, podle Dušana Téra neplní plán obnovy v té poměrné výši výdajů, jak to ukládá ministerstvo zemědělství.