Paradoxem je, že jeden z prvních skalpů za překročení rychlosti, kterým se policisté mohou pochlubit, byl sám náchodský starosta Jan Birke. Ten přitom spolu s policejním prezidentem, náchodským a krajským policejním ředitelem o více kontrol usiloval, neboť rychlost a další prohřešky řidičů ohrožují i bezpečí chodců a obyvatel v Náchodě.

Starostu policisté načapali, jak si to valí přes obec Dolany rychlostí 73 kilometrů v hodině.

Birke to bude mít za dva body

„Chytili mě, když policejní akce začala. Bylo to někdy v 11 hodin večer. Byl jsem z toho trochu vyděšený. Ve správním řízení to budu mít za dva body a platil jsem pokutu 500 korun v hotovosti na místě," přiznal se veřejně Birke. Náchodské dopravní policisty to prý hodně pobavilo. „Říkali mi, že je sice dobře, že takové akce s panem krajským policejním ředitelem a policejním prezidentem plánujeme, ale jestli to tak bude dál, tak za chvíli budu jezdit na kole," řekl Birke.

Jedna z masivních kontrol se konala v neděli večer. Odstartovala v České Skalici poblíž kempu. Na silnici vyrazilo několik dálničních Passatů, Octavie, ale také vrtulník. Na zahájení zátahu přijel osobně dohlédnout sám policejní prezident Červíček. Ten se nejprve se všemi hlídkami pozdravil, každému z policistů podal ruku.

Na silnici je velký nepořádek

„Už dlouho pozorujeme dost velký nepořádek na trase z Hradce do Náchoda. Jsem rád, že královéhradecká policie po vyhodnocení na tuto situaci zareagovala. Víc než měsíc už brázdí silnici číslo 33 z Hradce do Náchoda a zaměřuje se na porušování dopravních předpisů," uvedl Martin Červíček.

Velkým problémem na trase je kromě rychlosti nesprávný způsob předjíždění, nesprávný způsob jízdy řidičů. „Jestli jsem byl dobře informován, tak při prvotním vyhodnocení, když tu byly nasazeny všechny síly, které má police k dispozici, tak v průměru tady řešily až 60 přestupků během jednoho opatření. Z toho minimálně jedna čtvrtina jsou velmi závažné přestupky," řekl Červíček.

Na trase při akci v neděli večer hlídkovalo několik policejních Passatů, které se pohybují většinou spíše na dálnicích, dále policejní Octavie v civilních provedeních, na další přestupky řidičů dohlížel z výšky vrtulník.

Červíček potvrdil to, na co upozorňují nejen starostové obcí a měst na trase, ale i mnozí obyvatelé. A to, že velké problémy jsou s polskými šoféry, kteří často jezdí velmi agresivně a zákony nerespektují.

„V dnešní době nesprávné předjíždění a podobné excesy jsou velmi rizikové věci, které mají v dopravě ty nejfatálnější následky. Jsem rád, že královéhradecká policie k tomu přistoupila tímto způsobem a za měsíc řešila neuvěřitelné množství přestupků," dodal Červíček.

Masivní nasazení policisté naplánovali na celý červenec. Podle Červíčka však kontroly rozhodně neskončí. „Otevřeně tady říkám, že v tom budeme pokračovat," prohlásil. Uvedl také, že policie dává najevo, že když někde vyhodnotí dlouhodobý problém, je schopna rychle zareagovat a pokusit se dát věci do pořádku.