„Zatím víme jen o dvou svatbách, které se uskuteční v obřadní síni radnice. Žádným zvýšeným zájmem o sňatek v tento den bychom to nenazvali," informovala mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Prozradila, že původně měly být svatby tři.

„Jeden z párů si zadal termín, ale už se víc neozval," vysvětlila matrikářka Hana Čápová. Ta se domnívá, že zbylé dva páry si termín vybraly, protože se jim zkrátka hodil. „V únoru bývá obvykle málo svateb, dvě jsou zcela normální počet," dodala matrikářka.

V Náchodě vloni oddali asi sto párů, předloni o dvacet víc. „Kdysi bývalo svateb i přes dvě stě," zavzpomínala Čápová.

Alespoň jedna valentýnská svatba se mohla uskutečnit v České Skalici. Partneři ji ale sami zrušili. „Měli nahlášený termín, ale nepohodli se," uvedla matrikářka Olga Faltová z českoskalického městského úřadu. Ročně prý mívají hodně svateb, ale až od dubna. Od ledna do března bývají sotva tři až čtyři svatby.

„V práci jsme se shodli, že ti, kteří se mají rádi, by si to měli dokazovat během celého roku a občas si dát třeba drobný dárek nebo kytičku. Den svatého Valentýna asi lidé u nás moc neuznávají," domnívá se matrikářka.

Jedna svatba v Teplicích nad Metují

V Teplicích nad Metují by v sobotu měla být jedna církevní svatba. „Nejsem si jistá, zda termín souvisí se svátkem zamilovaných. Domnívám se, že to bude spíš kvůli časovému vytížení nevěsty a ženicha," míní matrikářka Jana Záleská z teplického městského úřadu.

V Teplicích nad Metují prý bývá okolo dvaceti svateb ročně. Většinou se tam podle matrikářky berou přespolní, a to ve skalním městě, na zámečku i v Adršpachu třeba u jezírka či na různých vyhlídkových místech. Nejoblíbenější měsíc k sňatku bývá červen.

Tento měsíc se nejvíc zamlouvá i svatebčanům v Červeném Kostelci. „V zimě tady moc svateb nemáme a ani svatý Valentýn nikoho k uzavření manželství nenalákal," konstatovala Marcela Kejklíčková z červenokosteleckého městského úřadu.

Také Petra Chejnová, matrikářka z Městského úřadu v Broumově, potvrdila, že zimní měsíce k svatbám nevábí a ani svatý Valentýn to nijak nemění. „Lidé se nejčastěji berou v letních měsících, aby mohli slavit i venku," řekla Chejnová.

Stejná situace je i v ostatních městech na Náchodsku. „Žádná svatba v sobotu na Valentýna není v plánu. Asi tento svátek lidi k uzavření manželství neláká," potvrdil tajemník českoskalického úřadu Jiří Kašík.

Svatby na Ostaší či na Hvězdě až v letních měsících

Své „ano" si neřeknou ani v Polici nad Metují. „O svatbu na Valentýna nebyl zájem. Termín první svatby máme až na březen," sdělila Dagmar Hambálková z tamního městského úřadu. Lidé se prý nejraději berou na Ostaši nebo na Hvězdě, k čemuž jsou vhodnější letní měsíce.

Se svatbami je to prý nyní slabší také v Jaroměři. „Zajímavé je, že snoubenci přestávají věřit na pověry a plánují svůj svatební den už i na květen. To dříve tak nebývalo," zaznamenala Kateřina Skořepová z jaroměřského městského úřadu. Ani tam se na Valentýna nikdo vdávat či ženit nebude.

Místo sňatku Valentýnská svatební výstava

I obyvatele Nového Města nad Metují nechává Valentýn v poklidu. Lidé tady prý stále častěji žijí na „psí knížku". „Svatby celkově ubývají a zimní měsíce nejsou tolik atraktivní. Stejně tak zajímavé datumy v tuto dobu nelákají. Sobotní termín svatby si nikdo nezamluvil," uvedla matrikářka Jana Třísková. Dodala, že ročně se tady uskuteční okolo sedmdesáti sňatků.

Přesto však bude víkend v Novém Městě nad Metují ve znamení svateb. V prostorách expozic novoměstského zámku uskuteční svatební Valentýnská výstava. Vystaveny budou nejen svatební garderoba a doplňky, ale i kytice, prsteny, bižuterie a vlasové ozdoby, oznámení, dorty, fotografie a mnoho dalšího. Připraveny budou rady od profesionálů, ukázky líčení a slavnostních účesů nebo expozice svatebních tabulí. Mimořádně bude zpřístupněno první i druhé patro zámku a svatební apartmá. Příchozí jistě zaujme dražba svatebních kytic a dortů i příjemné sladké občerstvení. Součástí výstavy budou módní přehlídky ve velkém sále.

V Meziměstí se ročně uskuteční okolo deseti svateb. Na Valentýna tady žádná veselka také nebude. „Celkově objem svateb klesá a svatebčané dávají přednost lepšímu a teplejšímu počasí," informovala matrikářka Ivana Vlčková.

A protože láska prochází žaludkem, mohou nejen obyvatele Meziměstí oslavit svátek zamilovaných v salonu Walzel, kde pro ně v sobotu připraví speciální menu plné dobrot.