Místní obyvatelé jsou rozhořčeni. Nově osázená alej podél cesty okolo jezírek u cihelny, která je oblíbeným místem procházek mnoha lidí, neunikla pozornosti mladých vandalů. Ti tady začátkem února osmadvacet mladých stromků ulámali ve výšce asi metr třicet nad zemí. Jejich řádění neunikla ani letitá vrba, kterou poslali k zemi. Do cesty se jim připletly také stromy ve městě a v Bělské ulici. Ty, které nepokáceli, alespoň značně poškodili. Nyní vandaly pochytali.

Mladí se chtěli prostě jen pobavit

Výrostci nechtěli stromy ukrást, nebo je použít na palivové dříví, ale prostě se na nich jen pro zábavu vyřádili.  Takové řádění místní občany rozzlobiloí.

„Je to tady pěkné a klidné místo. Chodíme ke staré cihelně dost často na procházku a relaxovat," svěřili se oslovení starší manželé, kteří nechtěli zveřejnit celé jméno. Paní Marie se svěřila se svou představou trestu: „Nechala bych ty mladíky vysázet nové stromy a ještě aby o ně pečovali. Snad by si potom něčeho takového víc vážili." To její manžel František by byl radikálnější. „Potřebovali by dostat pořádně napráskáno a měli by makat. Bylo by to účinnější než nějaká pokuta," řekl rozzlobeně František.

Netrvalo dlouho, co k vandalismu došlo, a díky intenzivnímu pátrání městských strážníků nyní nad výtečníky sklapla past. „Mladíky, kteří ničili městský majetek, se podařilo pochytat. Tomu jsme rádi. Jelikož je způsobená škoda vysoká a jedná se o trestný čin, tak byl případ předán Policii České republiky," informoval vedoucí strážník Petr Zima.

Potrestali by je pořádnou prací

Smysl  jednání vandalů nikdo moc nechápe. Ani starostka města Ida Jenková jejich jednání nerozumí. „Dosažená škoda je okolo pětačtyřiceti tisíc korun. Udělala to parta mladých výrostků, kteří  by měli mít rozum, protože už jsou zletilí. Takovéto vandalství je ve městě ojedinělé, i když tito mladíci na svém kontě už nějaké problémy mají, ale z jiné činnosti. S tímto jsme se setkali poprvé. Jinak máme docela štěstí a vandalové se nám vyhýbají," řekla Ida Jenková.

Městu tímto činem došla trpělivost. Proti nezákonnému jednání a přestupkům hodlá bojovat s větší razancí a účinnějšími prostředky než dosud. Vedení města by mělo i představu o trestu pro tyto vandaly, ovšem rozhodují zákony, jak lze mladíky postihnout.

„Je dobře, že se je podařilo dopadnout, alespoň uvidí, že jim všechno jen tak lehce neprojde. Pokud se jim po prošetření prokáže vina, město po nich bude město požadovat náhradu škody. Byli bychom v případě vandalů, kteří zničili řadu stromů, ovšem nejraději, aby si to odpracovali. Měli by vykopat torza po poničených stromech a zasadit na jejich místo nové. Bohužel, to naše zákony neumožňují, a tak budeme postupovat podle toho, co nám legislativa dovolí," dodala starostka.

V akci bude fotopast

Město chce podobným případům předejít, a tak zakoupilo fotopast. Nyní bude městská policie vytipovávat místa, kam ji instalovat. Operativně ji bude přemísťovat. Posvítí si tak i na neukázněné pejskaře, na méně osvětlená parkoviště nebo na místa, kde se mladiství slézají a dělají, co by neměli. „Nyní jsme na jednom místě ve městě objevili také injekční stříkačky, tak se zaměříme i na to. Lidé, kteří se chovají řádně, se nemusí bát, ale ti nezdvořáci by měli vědět, že o nich víme a snažíme se všemi legálními prostředky proti ním zasáhnout," informovala  starostka Jenková.

Všichni by byli rádi, kdyby se podařilo celou záležitost řádně vyšetřit a pachatelé byli spravedlivě potrestáni.

„Život pokáceným stromům už to nevrátí a péče, která jim byla věnovaná a osobní vztah, který k těmto stromům měli někteří občané, se nahradit nedá. Je smutné, že jsou mezi námi lidé, kteří se nerozpakují k takovémuto jednání. Výchova k úctě k přírodě, k práci druhých a respektu k cizímu majetku, pro předcházení takovýchto zbytečných činů, je stále potřebná, aby nás kultura ničení nepřeválcovala," řekl Jan Troutnar z odboru životního prostředí městského úřadu.