Vánoční aukce se konají na Facebooku. Začaly asi před týdnem a už nyní se v nich nabízí okolo dvou set různých položek. Další stále přibývají.

Rozmanité věci, poukázky na zážitky a služby, ale třeba i dorty či vánoční cukroví darují lidé z Náchodska i různých koutů republiky. Pomáhají také známé osobnosti. „Přidat se může zkrátka kdokoliv, kdo má srdce na správném místě," říká Pavlína Balcarová z Borové, která stála u zrodu myšlenky.

Uspořádat Vánoční aukci ji napadlo minulý rok, aby pomohla kamarádce z Třebíče, která má nemocnou holčičku Leušku se vzácným syndromem CMC. Rodina potřebovala peníze na speciální lehátko. „Původně byl záměr takový, že pár kamarádek něco vyrobí, ušije a upeče a někdo to prostě koupí. A my poté za ty peníze přispějeme na to lehátko. Jenomže se začalo připojovat čím dál víc dobrých lidí a vznikala z toho velká věc," popisuje Pavlína Balcarová, jak to všechno začalo.

Vzhledem k tomu, že už nešlo o malé peníze, byla třeba záštita nějaké nadace, což se podařilo. Za měsíc konání Vánoční aukce se vybralo neuvěřitelných 135 400 korun. Kromě Pavlíny Balcarové se na organizaci aukcí aktivně podílejí a věnují svůj čas i její tří kamarádky. „Jsou to bezva holky, kamarádky, andělé a taky správci skupiny Michaela Obalová z České Čermné, Eva Vohnická z Prahy a Pavlína Smolková z Mladé Boleslavi.

Přestože pořádání takové akce zabere spoustu času a energie, mladé ženy to neodradilo a také letos se rozhodly ji zopakovat. „Hledaly jsme jiné dítko, kterému bychom alespoň trochu pomohly. Na Facebooku kolovalo video s pozvánkou na charitativní koncert pro Kryštůfka a my vlastně zjistily, že Krýša bydlí asi deset kilometrů od nás a osud k němu nebyl dobře nakloněn. Proto mu pomůžeme," je odhodlaná Pavlína Balcarová, která je sama maminkou dvou dětí.

Bylo důležité sehnat opět nějakou nadaci, která akci právně zaštítí a vytvoří transparentní účet pro Kryštofa. Rozhodly se proto oslovit Nadační fond Šárky Birke, který prý velice mile a ochotně přislíbil pomoc.

„Momentálně se pracuje na tom, aby Kryštůfkův příběh byl na webových stránkách nadačního fondu a zakládají mu vlastní transparentní účet, který bude pro něj i do budoucna velkým přínosem," popisuje Pavlína. Pomáhat tak budou moci i ti, kteří se třeba nemohou zapojit do Vánoční aukce.

„Moc děkujeme všem, kteří dávají dary do aukce i těm, kteří je draží pro dobrou věc. Kryštůfek i celá jeho skromná rodina si to opravdu zaslouží," dodává a slibuje, že se na Facebooku Vánoční aukce budou průběžně objevovat také informace, jak se chlapci daří, přibudou i fotografie. „A kdyby někdo chtěl Kryštůfkovi nebo jeho dvěma sourozencům udělat radost, poskytneme mu adresu," nabízí i tuto možnost.

K úrazu malého chlapce došlo před třemi lety nešťastnou náhodou. Na internetu je k vidění video, které popisuje Kryštůfkův smutný příběh. Po tonutí a oživování byl klouček nejprve na jednotce intenzivní péče, jeho tělíčko bylo stále v křečích. Přestal vidět, slyšet vnímat. Poté byl hospitalizovaný na neurologii. Doslova zlom přinesla hyperbarická komora, která se využívá při hyperbarické oxygenoterapii, což je léčebná metoda, při níž dochází k inhalaci stoprocentního kyslíku za zvýšeného tlaku. „Začal vidět, slyšet… Bylo to něco zázračného," vzpomíná Kryštofova maminka. Následovaly rehabilitace, do rodiny dochází ergoterapeutka Tereza Krejsková, která pomáhá chlapci nejen rehabilitovat, ale i shánět pomůcky. Cvičí s ním už dva roky a uznává, že se jeho stav velmi zlepšil. Prospívá mu i dětská zvídavost.

„Právě při rehabilitacích jsou potřeba různé pomůcky, a to vždy co nejdříve. Čekat třeba půl roku, než je někdo schválí, ztrácí smysl," krčí rameny Pavlína Balcarová a doufá, že právě Vánoční aukce v tomto směru hodně pomohou.

Přesný seznam toho, co by Kryštof potřeboval, teprve vznikne. Jedná se o položky, jejichž zakoupení si rodina z finančních důvodů nemůže dovolit, nebo ji jejich pořízení finančně velmi zatěžuje. Největší výdaje znamenají rehabilitace a léky, které vyjdou měsíčně třeba na dva tisíce. Například krém na nožičky, který je prokrví, stojí okolo tisíce korun.

Vánoční aukce na Facebooku potrvají přibližně ještě měsíc. Už nyní, po prvním týdnu, přesahuje částka za dražené věci padesát tisíc korun. „Věřím, že alespoň 200 tisíc korun se vybere," přála by si hlavní organizátorka. Blíží se přeci Vánoce, čas rozdávání radosti i konání dobrých skutků.