Sezona se rybářům vyvedla, potvrzují to už první výlovy. Produkce je pěkná díky stabilnímu, pěknému počasí během celého roku. Nebylo sucho, rybníky přitom po několika letech ani nevyplavily žádné povodně, které by odnesly živiny.

„Přírůstky letos máme opravdu pěkné. Průměrný kus má kolem 2,5 kilogramu, vloni to bylo o 20 nebo 30 dekagramů méně. Bohužel ale zemědělci hodně zdražili krmivo, takže ještě nevíme, zda se to nepromítne do cen,” uvedl Vladimír Flégl, správce Kolowratského rybářství na Rychnovsku.

Jasno v cenách naproti tomu mají v Rybářství Litomyšl. „U nás zůstane cena kaprů stejná jako vloni, maximálně se kvůli dražšímu krmivu o korunu zvýší. Produkce je celkově pěkná, budeme mít i větší podíl výběrového kapra. Jaro i léto se nám letos vydařilo. Vlhčeji a chladněji bylo pouze v červenci, ale září to dohnalo zpátky,” přisvědčil ředitel firmy Oldřich Holcman.

Ruce si mnou i ostatní východočeští rybáři a hospodáři. Ale bojí se to zakřiknout. Výlovy teprve začínají.

„Kdo si u nás kapra koupil vloni, koupí si ho i letos. Orientujeme se na domácí trh, takže pokud by produkce nebyla dostačující, půjde o to méně na export,” řekl ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou Ladislav Vacek. Jeho firma obhospodařuje 224 rybníků a je tak největší v celých severovýchodních Čechách.

Stabilitu cen a širší nabídka skutečně macatých kousků slibují i v Rybničním hospodářství Lázně Bohdaneč či Schlikovském Dvoře na Jičínsku.

„Některé rybníky už máme po výlovu, poslední na řadu přijde 15. listopadu. Pak si kapříci i další ryby počkají v sádkách, kde se vyčistí, na vánoční trh,” uvedl Josef Doležel z bohdanečského rybníkářství.

Výlovy spojené s přímým prodejem ryb začaly právě v minulých dnech.

V pátek 21. října jsou zájemci zváni například na hráz velkého rybníka v Krouně u Hlinska, o týden později k dolnímu Svitavskému rybníku. Na sádkách v Kopidlně byl prodej ryb zahájen už minulý týden, v Chlumci dokonce už od 30. září. (Kamil Dubský)

Aktuální ceník rybářství v regionu:

Rybářství Chlumec nad Cidlinou
Kapr výběr 75,- Kč/kg
Kapr I. třída 69,- Kč/kg
Pstruh 110,- Kč/kg
Amur 73,- Kč/kg
Štika 200,- Kč/kg
Lín 90,- Kč/kg
Tolstolobik 45,- Kč/kg

Rybářství Litomyšl
Kapr výběr 85,- Kč/kg
Kapr I. třída 75,- Kč/kg
Pstruh duhový 130,- Kč/kg
Siven americký 130,- Kč/kg
Amur 90,- Kč/kg
Tolstolobik 45,- Kč/kg

Rybniční hospodářství L. Bohdaneč
Kapr výběr 80,- Kč/kg
Kapr I. třída 72,- Kč/kg
Amur 74,- Kč/kg
Pstruh duhový 130,- Kč/kg.