Po pěti mandátech mají ODS a Nezávislí kandidáti s lídrem, nynějším starostou Tomášem Hubkou a sdružení Pro město s lídrem Kateřinou Kozákovou. Po dvou mandátech mají sdružení Vzhůru Skalice, Otevřená radnice a Úsvit, jeden mandát získala KSČM.

V této souvislosti se nabízí několik možností, jak rozdělit síly v zastupitelstvu a radě. V úvahu připadá křehká koalice vítěze Sdružení nezávislých kandidátů s ODS a nezávislými kandidáty, která by měla v jednadvacetičlenném zastupitelstvu o jeden hlas nadpoloviční většinu. Hovoří se však také o širší trojkoalici vítěze voleb s dvěma subjekty, které mají po pěti mandátech.

K této verzi se zatím opatrně přiklánějí lídři Staněk a Hubka. S ohledem na výsledky voleb je na pořadu dne také obsazení míst starosty a místostarosty. O tuto funkci usiluje mladý a ambiciózní, čtyřiatřicetiletý Martin Staněk. Současný, šedesátiletý starosta Tomáš Hubka, který je na tomto postu tři volební období, také není bez šancí. Spíše se ale pro něj rýsuje pozice místostarosty.

Ještě v nedávné minulosti otevřeně říkal, že už by chtěl kariéru komunálního politika pověsit na hřebík. Před volbami si to však rozmyslel a šel do toho znovu. „Samozřejmě na funkci starosty nijak nelpím, ale přeji si, aby město šlo dobrým směrem. Proto jsem ještě do těchto voleb šel," řekl nám Hubka, který uvedl, že už proběhla jednání se Sdružením nezávislých kandidátů s tím, že by byla lepší širší koalice.

„Podle mého mínění by pak bylo dobré, aby vznikla rada města v poměru 3 2 2, tedy vítěz plus členové ostatních dvou subjektů s pěti mandáty," nastínil starosta. Tento model je reálně ve hře, protože by odpovídal případnému rozložení sil v zastupitelstvu. Hubka si myslí, že budou ještě pokračovat další vyjednávání.

Jak nám prozradil Martin Staněk, lídr vítězného sdružení, jednání stále probíhají a jsou prý velmi intenzivní. „Dal jsem si předvolební cíl, že bych rád rozšířil spolupráci s více subjekty tak, aby byl dodržen volební výsledek. Ten naznačuje, že si lidé přejí, aby je při rozhodování zastupovali tři sdružení, jež získaly nejvíce mandátů," prohlásil Staněk, který si přeje, aby se tyto tři subjekty domluvily na budoucím uspořádání zastupitelstva a rady.

„Rád bych v této souvislosti zlepšil komunikaci a rád bych viděl poměr rady 3 2 2. Lépe se tak budou projednávat věci na půdě rady a lépe pak budou proudit informace do zastupitelstva," prozradil.

Zároveň se domnívá, že nastíněný model je představou všech tří prvních sdružení. Kromě toho upozornil, že se Sdružení nezávislých kandidátů považuje za vítěze voleb. „Rádi bychom z těch jednání vyšli tak, že jsem navrhován na místo starosty a na post místostarosty Tomáš Hubka," dodal Staněk.

Jak to nakonec dopadne, to ukáže ustavující schůze zastupitelstva města, která by se měla konat v pondělí 10. listopadu v 17 hodin ve školní restauraci Scolarest.

Hynek Šnajdar