Dle dohody mocností měla v roce 1945 tuto oblast osvobodit Rudá armáda, vždyť Velichovky se nacházely více než dvě stě kilometrů za demarkační linií. Přesto se sem 7. května večer z Plzně vydala mise americké armády a malá obec na východě Čech se dočkala osvobození několik dní před příchodem sovětských vojsk.

Události roku 1945 si ve Velichovkách každoročně připomínají, a i letos se přijely podívat stovky návštěvníků. Hlavní atrakcí je vždy příjezd historických vojenských vozidel a nadšenců v dobových amerických uniformách. Letos se organizace zhostil Vehicle Club WW II Praha, jenž se této akce pod vedením Lukáše Kulhánka účastní už od roku 1995.

„Přijeli jsme samozřejmě převážně s historickými vozidly 2. světové války. Z těch typů vozů, které byly v roce 1945 přímo tady ve Velichovkách, jsou tu dnes především Jeepy typu MB. Z další techniky bych jmenoval Dodge WC 51 a WC 52 a z poválečných věcí jsou tady na ukázku Fordy Mutt, které pocházejí z korejské války," popsal Lukáš Kulhánek vystavenou techniku.

„Sraz několik posledních let míváme v Hořicích, ve 12 hodin se zastavíme na tamním náměstí, stejně jako před dvaasedmdesáti lety Američané. Ve 13 hodin odjíždíme sem do Velichovek," dodal k programu jízdy historických vozidel.

V některých minulých letech nadšenci i z dalších historických klubů však absolvovali celou trasu: do Velichovek až z Plzně. Stejně jako americká armáda v roce 1945. Celá akce tak byla věrnější historickou rekonstrukcí. Taková jízda je však velice finančně a organizačně náročná a jen těžko ji lze v této podobě uskutečnit každý rok. Při oslavách některých výročí také v prostředí lázní „vojáci" předvedli bitevní ukázku. Ta však neměla s historií mnoho společného, účel americké mise byl totiž spíše diplomatický.

V poslední době si ve Velichovkách 8. května nepřipomínají jen příjezd Američanů, ale také znovuotevření zdejších lázní. Bývalé vedení totiž lázně dovedlo ke krachu, v roce 2013 byl komplex uzavřen a následující dva roky chátral. Následný tendr vyhrála společnost Karsit Holding, která sem na jaře roku 2015 opět přivedla lázeňské hosty.

Bronislav Jaroš

O co šlo v Misi Velichovky?

Konvoj americké armády vyráží z Plzně v podvečerních hodinách na dlouhou cestu napříč protektorátem. Je 7. května 1945. Jedná se o vskutku ojedinělou misi, neboť pět amerických vozidel se vydává hluboko za demarkační linii a Sověti o tom nemají nejmenší tušení.

Zatímco na mnoha místech zuří boje, ve východočeských lázních Velichovky celkem v poklidu operuje německá skupina armád Střed, která zde má své sídlo. Jejím velitelem je polní maršál Ferdinand Schörner. Jeho jednotky čítají na 900 tisíc vojáků, k dispozici má však také slušné vybavení: 9400 děl a minometů, 2400 tanků a přes tisíc letadel. Schörnerova armáda je jednou z posledních akceschopných součástí německé branné moci.

Kapitulace Německa je v této době už dojednána, ale u spojenců panují logické obavy, zda německé jednotky takovou zprávu vůbec budou brát v potaz a stáhnou se bez bojů. Právě silná Schörnerova armáda by mohla napáchat velké škody.

Z tohoto důvodu Britové do Plzně dopravili Dönitzova zmocněnce, plukovníka Wilhelma Meyer-Detringa. Jeho úkolem je osobně doručit podmínky kapitulace do velichovského štábu. Doprovodem mu jsou američtí příslušníci 23. průzkumné sqadrony 16. obrněné divize, jimž velí podplukovník Robert H. Pratt.

Následujícího rána přijíždí kolona do Velichovek. Následné krátké jednání je v 11 hodin ukončeno, Detring kapitulaci s rozkazem ústupu doručil. Krátce na to německý štáb lázně skutečně opouští a plukovníku Schörnerovi se daří letounem uprchnout do Rakouska. Tam na něj ale za pár dní čeká zatčení.

Po německém štábu odjíždí z Velichovek zpět do Plzně i americký konvoj. Rudá armáda zatím svádí boje kdesi na Náchodsku a do lázeňské obce se dostane až o tři dny později. Velichovští obyvatelé se oficiálního osvobození dočkají 11. května.

Sověti však o americké misi zhola nic nevědí. Až mnohem později objeví fotografie, na nichž jsou američtí vojáci zachyceni při příjezdu do Velichovek, kde je nadšeně vítají místní obyvatelé.