V Jaroměři už jsou v plném tempu přípravné práce na vybudování nutných protipovodňových opatření, která podle tamního starosty Jiřího Klepsy přijdou na 150 až 190 milionů korun. Také ve Velkém Poříčí se již dlouhou dobu o podobných opatřeních hovoří. První variantou byl protipovodňový kanál zvaný rambla, který ale neměl vzhledem k finanční náročnosti a dalším připomínkám potřebnou podporu. Obyvatelé tohoto městyse na Hronovsku bydlící poblíž Metuje již však netrpělivě očekávají, kdy se začnou protipovodňová opatření realizovat. Naposledy velká voda zahrozila v březnu 2006. „Tehdy jsme se velké vodě postavili a pomocí obětavosti mnoha lidí jsme nebezpečí ve velké míře odvrátili,“ vzpomíná starosta Josef Král. Před několika dny se řeka Metuje opět zvedla, ale do úrovně z roku 2006 chyběl ještě zhruba jeden metr.

Již mnoho let městys usilovně bojuje o uskutečnění protipovodňového opatření. Ve spolupráci s Povodím Labe byla vypracována dokumentace na zkapacitnění koryta Metuje v dolní části obce, to znamená od mostu u Staré školy. Také by měl vzniknout tak zvaný průleh, který by má případnou velkou vodu odvést druhým korytem směrem do luk pod Velkým Poříčím. „Městys pro tento průleh zajišťoval ze svých prostředků výkupy pozemků. Nebyl to snadný úkol, s některými majiteli to byl běh na dlouhou trať. Po letech se podařilo dohodnout se všemi,“ pochvaluje si starosta

Další kapitolou je schvalování dokumentace státními orgány a různými institucemi. Kvůli vyjádřením zástupců ochrany přírody bylo Povodí Labe nuceno několikrát přepracovávat dokumentaci. Nakonec se vše podařilo za cenu některých ústupků zkoordinovat tak, že mohlo být vydáno vodoprávní stavební povolení. Mimo to byla zpracována dokumentace na přeložky sítí, na nové silniční mosty u restaurace U Hanušů a v ulici Na Ostrově. „V současné době je již téměř vše dotaženo do stavebních povolení, zbývají detaily,“ uvedl Král.

Do měsíce dubna by měla být dokončena všechna zbývajících povolení a vypracována kompletní zadávací dokumentace. Zhotovitel stavby bude znám v květnu a protipovodňová opatření začnou budovat od listopadu roku letošního do listopadu roku 2011. Náklady na tuto stavbu dosáhnou výše přibližně 60 milionů korun. „I když je termín zahájení v průběhu posledních let neustále posouván, věřím, že nyní již se skutečně tento den přibližuje,“ neztrácí naději starosta Král, který při nástupu do fukce v roce 2002 optimisticky předpokládal, že akce může začít nejpozději do tří let. „Realita mě však rychle vrátila do patřičných mezí. Když si však uvědomím, jak za roky mého starostování roste administrativa a byrokratický přístup ke všemu byť prospěšnému, tak se vůbec nedivím, jak i protipovodňová opatření jdou pomalu na svět,“ dodal starosta.

Po připravované první etapě protipovodňových opatření ve Velkém Poříčí se už chystá etapa druhá, která bude zahrnovat úsek od staré školy po hranice katastru s Hronovem. V současné době se zpracovává projektová dokumentace k územnímu řízení. Tu hradí jako první etapu městys ze své kasy a přijde na 500 tisís korun.