„Počet podaných žádostí o zbrojní průkazy se od listopadu loňského roku zvýšil zhruba o sto procent. V současné době se ale situace začíná uklidňovat a přibližuje se počtu žádostí, který byl běžný v předešlém období," potvrdila policejní mluvčí Eva Prachařová.

Zvýšená poptávka po zbraních zapříčinila jejich nedostatek na trhu a na některé typy se čeká i několik měsíců.

„Zájem o zbraně se poslední dobou zvýšil. Na zakoupení vybrané zbraně se proto v dnešní době musí čekat. Vše se objednává a na trhu toho moc není. Jedná se především o modely, o které mají lidé zájem. Důvodem je zřejmě bezpečnostní situace v celém světě. Například americké zbraně moc nejsou. Na ně se čeká dva až tři měsíce. Bohužel růžové to není ani se zbraněmi české výroby," vysvětlil prodejce zbraní Aleš Dostál.

Českou zbrojovku údajně zajímá především vývoz. Pokud je pro ně odbyt, tak je pro místní trh určeno jen minimum výrobků, míní prodejce. Na jednu zbraň, a ne levnou, prý čekal dva měsíce.

Zvýšený zájem prý je ze strany žen, které se cítí být nejohroženější. Zbraně si ale kupují i lidé, kteří o vlastnictví zbraně nikdy neuvažovali. Říkají, že i když ji nikdy nepoužijí, tak mají alespoň nějaký pocit bezpečí.

„Z jakých vrstev obyvatelstva pocházejí žadatelé Policie ČR neviduje. Zapíší každého, kdo si podá žádost a má všechny potřebné náležitosti v pořádku. Policie ani neregistruje, že by se extrémně zvýšil počet žádostí od žen," doplnila policejní mluvčí.

Výrazný nárůst žádostí také dokládá fakt, že na zkoušky se dnes čeká až do září.

„Dříve se chodilo na zkoušky ještě ten měsíc, kdy byla podána žádost o zbrojní průkaz. V současné době se dělají zkoušky dvakrát za měsíc, a i tak se musí čekat až do podzimu. To dříve nebylo," uvedl potvrzující fakt prodejce zbraní.

Získat zbrojní průkaz ale není zase tak jednoduché. Žadatel musí mít potvrzený dobrý zdravotní stav, většinu čekají také psychologické testy. Před zkušebním komisařem je nutné dokázat, že svou zbraň umíte bezpečně ovládat a zacházet s ní. Celkem složitý je i závěrečný písemný test.

„Ze zájemců, kteří mají zájem získat zbrojní průkaz, uspěje u zkoušek tak zhruba polovina. Ke zbrani se tak oficiálně nedostane každý," potvrdila policejní mluvčí.

Zkoušky se konají na střelnicích. Do nedávna byla po dlouhá léta využívána jediná venkovní střelnice v regionu, a to v Broumově – Olivětíně. Nově získala licenci i krytá střelnice v centru Walzel v Meziměstí. „Nová střelnice není pomoc policii, ale žadatelům o průkaz, kterým se zkracuje čekací doba," doplnila Eva Prachařová.